Luanda, hlavní města Angoly

Luanda, hlavní města Angoly | foto: Profimedia.cz

Angolská Luanda je nejdražší město na světě pro život cizinců

  • 1
Angolské hlavní město Luanda se letos dostalo na nejvyšší příčku každoročně prováděného průzkumu coby nejdražší město pro cizince, kteří se sem přistěhují za prací. Za Luandou následuje Moskva a Tokio.

Průzkum každý rok zveřejňuje konzultantská skupina Mercer, aby pomohla společnostem a firmám posoudit výši náhrad poskytovaných jejich zaměstnancům vyslaným za prací do ciziny. Porovnává cenu a náklady za více než 200 položek včetně bydlení, jídla, dopravy a zábavy v celkem 214 městech světa.

"Přestože je Angola jedním z největších producentů ropy na světě, jde o relativně chudou zemi, která je ovšem pro cizince drahá. Platí se tu hodně například za dovážené zboží," uvedl Mercer v prohlášení.

"Navíc tu může být dost problematické a hodně drahé najít bezpečné ubytování odpovídající standardu cizince." Za druhou příčku Moskvy mohou především vysoké ceny nájmů a dováženého zboží, kdy luxusní - ale nezařízený - dvoupokojový byt v Moskvě stojí 4600 dolarů (asi 92 tisíc korun) měsíčně a šálek kávy 8,29 dolaru (více než 160 korun).

Za Tokiem na třetí příčce následuje hlavní město Čadu N'Djamena, Singapur, Hongkong, Ženeva, Curych, Bern a Sydney.

,