Kosmetika, sladkosti, nebo automobily. Na čem zbohatly nejzámožnější ženy

  • 29
Jména nejbohatších mužů, jako jsou Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffet či Mark Zuckerberg, spousta lidí zná. Ale jak se jmenuje nejbohatší žena světa? To dokáže říct málokdo. Královnou nejbohatších žen světa je Alice Waltonová z řetězce Walmart. Kdo ji následuje, uvidíte v přehledu.

Ačkoli ženy tvoří polovinu světové populace, v žebříčku 500 nejbohatších lidí je jich podle agentury Bloomberg pouhých 13 procent. A pouze něco přes procento jich zbohatlo vlastním přičiněním. Přitom mezi nejbohatšími muži tvoří skupina „selfmademanů“ (tedy těch, kteří shromáždili svůj majetek sami a nespoléhali se například na dědictví) úctyhodných 63 procent.

Ženy podnikatelky napříč odvětvími mají podle agentury Bloomberg menší šanci dostat firemní úvěr. „Mají též menší chuť riskovat,“ říká Mara Harveyová, šéfka švýcarské privátní banky UBS, která vytvořila program na zlepšení komunikace s klientkami. „Ženy vnímají bohatství jako zdroj jistoty, ne příležitost,“ tvrdí.

Averze vůči riziku má tak z dlouhodobého hlediska třeba ten důsledek, že žen zbohatnuvších podnikáním je méně než mužů.

Přinášíme přehled deseti nejbohatších žen, které se za rok 2018 umístily v žebříčku světových miliardářů časopisu Forbes. Nejbohatší žena obsadila šestnáctou příčku. Dohromady se v žebříčku umístilo 256 podnikatelek a jejich jmění překročilo jeden bilion dolarů.

Alice Waltonová, maloobchodní řetězec Walmart

Alice Waltonová
Walmart, maloobchodní řetězec
46 miliard dolarů

Devětašedesátiletá Američanka je se 46 miliardami dolarů (1 bilion korun) 16. nejmajetnějším obyvatelem planety. Podle agentury Bloomberg za poslední rok zbohatla o 49,7 milionu dolarů. Je nejmladším potomkem Sama Waltona, který založil dnes největší světový maloobchodní řetězec Walmart. Podílí se na vedení jednoho z rodinných holdingů. V roce 1979 jí americká Komise pro cenné papíry obvinila z nekalého obchodování s opcemi. V roce 2011 otevřela v rodném Bentonville v Arkansasu muzeum amerického umění Crystal Bridges Museum. Její soukromá umělecká sbírka se cení na stovky milionů dolarů.

Françoise Meyersová, výrobce kosmetiky L’Oréal

Françoise Meyersová
L’Oréal, výrobce kosmetiky
42,2 miliardy dolarů

Francouzka se jměním 42,2 miliardy dolarů (955 miliard korun) je ve svých 65 letech osmnáctým nejbohatším člověkem na planetě. V posledním roce zchudla o 1,1 miliardy dolarů. Ve firmě, která vlastní mimo jiné kosmetické značky Lancome a Garnier, ovládá se svou rodinou třetinový podíl. Zatímco zakladatel L’Oréalu Eugene Schueller před druhou světovou válkou podporoval antisemity a fašisty, jeho vnučka si vzala vnuka rabína zavražděného v Osvětimi a své tři děti vychovávala v židovské tradici. Napsala rovněž tři knihy pojednávají o řecké mytologii a křesťanskožidovských vztazích.

Susanne Klattenová, automobilka BMW

Susanne Klattenová
BMW, výrobce automobilů
25 miliard dolarů

Šestapadesátiletá Němka stanula s majetkem v hodnotě 25 miliard dolarů (565,9 miliardy korun) v žebříčku největších světových boháčů na 32. příčce. Loni přišla o 524 milionů dolarů. Klattenová vlastní 21procentní podíl v BMW, navíc drží podíly v chemičce Altana, uhelné společnosti SGL Carbon, dodavateli větrných turbín Nordex a výrobci kreditních karet Entrust Datacard. Je vdaná, ale v roce 2007 měla románek se švýcarským byznysmenem Helgem Sgarbim. Ten ji podvodně připravil o 10 milionů dolarů a vyhrožoval zveřejněním nahrávek jejich sexu. V roce 2009 dostal za vydírání šest let vězení.

Jacqueline Marsová, výrobce cukrovinek Mars

Jacqueline Marsová
Mars, výrobce cukrovinek
23,6 miliardy dolarů

Američance narozené ve Spojeném království je 79 let a oplývá majetkem ve výši 23,6 miliardy dolarů (534,1 miliardy korun). Je tak 34. nejmajetnějším člověkem. V roce 2018 si polepšila o 131 milionů dolarů (tři miliardy korun). Vlastní zhruba třetinový podíl v největším světovém výrobci cukrovinek Mars. Firma kromě sladkostí značek Mars, M&M’s, Snickers, Twix a Milky Way a žvýkaček Juicy Fruit či Orbit vyrábí zvířecí krmivo Pedigree a Whiskas a potraviny pod značkou Uncle Ben’s a Suzi Wan. Marsová je také filantropka a v roce 2017 koupila síť zvířecích nemocnic.

Huiyan Yangová, realitní holding Country Garden

Huiyan Yangová 
Country Garden, reality
21,9 miliardy dolarů

Hodnota jmění sedmačtyřicetileté Číňanky dosahuje 21,9 miliardy dolarů (495,7 miliardy korun), v posledním roce se ale o 1,58 miliardy dolarů snížila. Po otci spoluzakladateli ovládá 57procentní podíl v holdingu Country Garden, realitním developerovi, který staví budovy a vede hotely po celé zemi.

Laurene Jobsová, společnosti Apple či Walt Disney

Laurene Jobsová
Apple, Disney
18,8 miliardy dolarů

Vdova po Stevu Jobsovi disponuje v 55 letech majetkem za 18,8 miliardy dolarů (425,5 miliardy korun). Po svém muži zdědila podíly ve firmách Walt Disney a Apple. V roce 2004 založila společnost Emerson Collective, která se angažuje mimo jiné v podpoře vzdělávání a v ochraně životního prostředí.

Gina Rinehartová, těžařská společnost Hancock Prospecting

Gina Rinehartová
Hancock Prospecting, těžba
17,4 miliardy dolarů

Čtyřiašedesátiletá Australanka má jmění v hodnotě 17,4 miliardy dolarů (393,8 miliardy korun). Šéfuje firmě Hancock Prospecting, která vlastní podíly a vybírá licenční poplatky z dolů železné rudy. Má také investice v zemědělských nemovitostech po celé zemi. Finančně podporuje australské olympioniky.

Iris Fontbonaová, těžařská společnost Antofagasta

Iris Fontbonaová
Antofagasta, těžba 
16,3 miliardy dolarů

Pochází z Chile a narodila se před 76 lety. Loni měl její majetek hodnotu 16,3 miliardy dolarů (368,9 miliardy korun). Rodinná firma Antofagasta, kterou zdědila po svém manželovi Andrónikovi Luksicovi v roce 2005, těží měď v Chile. Podniká ale také v bankovnictví, logistice, energetice či dopravě.

Abigail Johnsonová, investiční společnost Fidelity Investments

Abigail Johnsonová 
Fidelity, správa investic
15,9 miliardy dolarů 

Sedmapadesátiletá Američanka má jmění za 15,9 miliardy dolarů (359,9 miliardy korun). Šéfuje investiční společnosti Fidelity Investments, kde vlastní asi 25 procent. Firma založená jejím dědečkem nyní spravuje investice za téměř 2,5 bilionu dolarů a po celém světě má 45 tisíc zaměstnanců.

Charlene de Carvalho-Heinekenová, výrobce piva Heineken

Charlene de Carvalho-Heinekenová
Heineken, výrobce piva 
15,8 miliardy dolarů

Čtyřiašedesátiletá Holanďanka žijící v Anglii má bohatství v hodnotě 15,8 miliardy dolarů (357,6 miliardy korun). V třetí největší pivovarnické skupině na světě a evropské jedničce mezi výrobci piva drží 23procentní podíl.