Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláčky jako hobby na odstřel. Modeláři v Británii vymírají, firmy hledají nové

  11:00
Stárnoucí populace, rostoucí ceny i zmenšující se životní prostor jsou příčinou útlumu železničního modelářství ve Velké Británii. Zavírají specializované obchody, letos se nebude konat ani národní výstava modelové železnice ve Warley. Obor se ale jen tak nevzdává. Jeden z největších výrobců oznámil, že odvětví by mohlo spasit měřítko TT, které bylo v zemi donedávna okrajovou záležitostí.
Krabice s historickými modely vláčků značky Tri-ang Railways v měřítku 00...

Krabice s historickými modely vláčků značky Tri-ang Railways v měřítku 00 vystavené během jedné z aukci ve Velké Británii. Odvětví zaznamenává útlum. (12. srpna 2023) | foto: Profimedia.cz

Příznivci modelové železnice ve Velké Británii nedávno přišli o jeden ze svých svatostánků. Svou činnost totiž končí obchod Hattons Model Railways z britského Widnesu nedaleko Liverpoolu. Specializovaná značka otevřená již v roce 1946 nejenom prodává, ale rovněž vyrábí exkluzivní modely ikonických lokomotiv a kolejových vozidel. Nyní končí.

„V průběhu desetiletí jsme měli tu čest sloužit nadšencům a sdílet vášeň pro železniční modely se stovkami tisíc zákazníků,“ uvedl majitel obchodu. Podle něj v poslední době zaznamenal klesající počet zákazníků, na vině je měnící se demografie i narušení dodavatelského řetězce. „Nové podmínky na trhu měly velký vliv na naše podnikání,“ dodává. Informaci přinesl deník The Guardian.

TT znamemá Table Top

Velikost modelové železnice TT vzniklo v USA, ale dnes je rozšířené hlavně ve střední Evropě, a to díky zaniklé značce Berliner-TT-Bahnen z NDR, jejíž výrobky byly k mání i v ČSSR.

Ve střední Evropě je velikost TT (1:120) po H0 (1: 87) druhou nejoblíbenější modelovou železnicí.

Několik výrobců sídlí v Německu a České republice, teprve v roce 2022 byla velikost TT zavedena ve Velké Británii.

Ani tradiční národní výstava modelové železnice konaná ve Warley se letos neuskuteční. Organizátoři krok jejího zrušení rovněž odůvodnili měnící se demografickou strukturou zákazníků. Až do loňska přitom zabírala exkluzivní prostor na birminghamském výstavišti NEC, které je jedním z největších v zemi.

„Pro mnoho lidí včetně návštěvníků i vystavovatelů to bude zklamání,“ vysvětluje manažer výstavy Nigel Smith. Dodává, že modelářská členská základna stárne, a proto musí být na místě spíše realismus. „Mnozí lidé z našeho stávajícího týmu se na výstavě podílejí již více než třicet let a rádi by odešli do důchodu s grácií,“ vysvětluje

Tom Heywood z aberdeenské společnosti modelové železnice s ním souhlasí. „Obavy jsou z toho, že jde o stárnoucí koníček. Průměrný věk modelářů v mém klubu je přes šedesát let. V loňském roce nám zemřeli dva členové a možná tak čtyři z nás jsou mladší 30 let. Lidé mají obavy, že to vymře,“ dodává Heywood.

Nadšenec do vláčků vystavuje své kolejiště v Přešticích, má na něm i srnky

Důvodů úpadku tohoto odvětví je však víc. Cena špičkových železničních modelů podle Heywooda se může pohybovat v řádu stovek liber. Vagony, koleje a další příslušenství nestojí dnes o nic méně. Vše výše uvedené má navíc smysl pouze tehdy, že na stavbu modelové železnice doma vůbec máte místo. „Pro železniční modelářství je třeba mít hodně místa. V dnešní době lidé obvykle nemají volnou ložnici nebo půdu, pokud nejsou v důchodu,“ dodává Heywood.

TT jako spasitel?

Ovšem průmysl se nevzdává bez boje. Fenomenální úspěch hobby výrobců včetně Lega nebo společnosti Games Workshop v posledním desetiletí ukázal, že chuť sestavovat modely z velkých krabic plastových dílů zákazníci mají. V roce 2022 vyhlásila společnost Hornby – britská jednička v této oblasti a vlastník značek Airfix, Corgi a Scalextric – konkurs na nového generálního ředitele, o rok později ho i jmenovala.

Co baví britské vláčkaře?

Nejběžnějším měřítkem používaným v britské modelové železnici je velikost 00. Rozchod kolejí je 16,5 mm a měřítko 1:76,2. Jeho modely jsou obvykle levnější než modely velikosti O. (1:43).

Druhou nejoblíbenější velikostí je takzvené „enko“ N (1:148), známé také z českého modelářského prostředí.

V rámci změn ve vedení následně přišli do firmy vedoucí pracovníci ze společností Lego a Mattel. Jejich společným cílem byla soustředěná snaha o získání nových zákazníků. Ve své výroční zprávě firma uvedla, že zavede řadu levnějších základních produktů. Na podzim roku 2022 uvedla na trh britský zcela novou řadu modelových železnic, která má přiblížit tento koníček lidem disponujícím menšími prostory.

Nová řada TT:120 je v měřítku 1:120, tak dobře známé zejména ze středoevropských modelových železnic, má ke koníčku přilákat ty nadšence, pro které jsou větší modely až příliš drahé. „TT:120 byl koncipován tak, aby se zvýšil počet stávajících nadšenců a aby se železniční modelářství otevřelo nové skupině zákazníků, pro které byl prostor potřebný pro současná velikost 00 možná příliš velkou překážkou ke vstupu do oboru,“ uvedla společnost.

Loni v létě se také do Británie poprvé začaly dovážet železniční modely velikosti 00 japonského výrobce modelové železnice Kato Precision Railroad Models. Kolejnice na odolném plastovém podkladu jsou plně kompatibilní s většinou vláčků rozměru H0 a 00. Pod značkou Unitrack se skrývá široká škála produktů včetně rovných kolejí, oblouků, výhybek a příslušenství, stejně jako řada setů kolejí či startovacích sad. Ty by měly začátečníkům v železničním modelářství usnadnit start.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...