Dálkových letů by se rušení dotknout nemělo.

Dálkových letů by se rušení dotknout nemělo. | foto: Reuters

Lufthansa v úterý kvůli stávce zruší asi 70 letů

Stávka zaměstnanců německé letecké společnosti Lufthansa přináší první komplikace. Aerolinka kvůli ní musí zrušit přibližně sedmdesát ze dvou tisíc letů. Boj za vyšší mzdy vyústil v první neomezenou stávkou ve společnosti za třináct let.

"Nejsme schopni zajistit provoz u tří procent našich denních letů," řekl mluvčí aerolinek.

Společnost zruší lety na krátkou vzdálenost a u tras, na kterých se létá často. Aerolinka díky tomu bude moci přesunout cestující na jiné lety. Dálkových letů by se rušení dotknout nemělo.

Aerolinka musela spoje zrušit mimo jiné proto, že nemá k dispozici devět letadel. Šest z nich stojí na letišti ve Frankfurtu, tři v Mnichově. Letadla kvůli stávce nejsou připravena k odletu.

Časově neomezená stávka začala v pondělí a její vliv na provoz aerolinek byl doposud mizivý. - čtěte Zaměstnanci Lufthansy po třinácti letech stávkují

Odboráři ale slibují, že se v příštích dnech její vliv zvýší. Stávka se dotýká všech velkých letišť v zemi a ovlivňuje širokou škálu služeb. Zapojili se do ní zaměstnanci pozemního a palubního personálu.

Protest organizuje největší odborový svaz Ver.di, který je v Německu klíčový. Odboráři chtějí pro své členy zvýšení platů o 9,8 procenta na jeden rok. Naopak Lufthansa, která je podle počtu přepravených cestujících druhým největším leteckým přepravcem v Evropě, nabízí zvýšení mezd o 6,7 procenta na 21 měsíců.


,