Lotyšsko zestátní banku Parex.

Lotyšsko zestátní banku Parex. | foto: Profimedia.cz

Lotyšsko zestátní druhou největší banku Parex

  • 1
Finanční krize si vybrala první oběť mezi bankami v Pobaltí. Lotyšsko převezme kontrolu nad druhým největším finančním ústavem Parex. Stát banku podpoří injekcí ve výši 361 milionů dolarů (7,1 miliardy korun).

Vláda současně ujistila obyvatele, že jejich vklady jsou v bezpečí a Parex bude i nadále poskytovat své služby. Někteří obyvatelé země mají špatné zkušenosti s bankovní krizí již z minulosti. Jedna banka v zemi zkrachovala v roce 1995, tedy v počátcích vývoje postsovětského kapitalismu, a další se k ní přidala kvůli ruské finanční krizi v roce 1998.

Parex

Parex je s majetkem tři miliardy latů (107,5 miliardy Kč) druhou největší bankou v zemi a největší podle vkladů. Je také největší bankou v domácím vlastnictví a jednou z prvních, která vznikla ihned po rozpadu Sovětského svazu. Největší bankou v zemi podle majetku je švédská Swedbank, třetí příčka patří švédské SEB. Do první pětice patří také skandinávská Nordea a DNR Nord, ve které vlastní poloviční podíl norská DNB NOR.

Problémy banky dále zhoršují ekonomický výhled pro Lotyšsko, které se stejně jako sousední pobaltské země Litva a Estonsko potýká s prudkým zpomalením ekonomického růstu. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt Lotyšska podle prvního rychlého odhadu klesl o 4,2 procenta. V uplynulých letech republiky v Pobaltí, mimo jiné i díky levným úvěrům, zažívaly dvouciferný procentní ekonomický růst.

Lotyšsko oznámilo náhlé rozhodnutí o zestátnění banky v sobotu v noci. Důvodem byly problémy s likviditou způsobené finanční krizí. Podle vlády je její krok podobný těm, které podnikly i další evropské a světové země k záchraně bank. Dodala také, že zatím není potřeba podpořit další banky.

Vše o bankovní krizi

,