Facebook má kryptoměnu Libra. | foto: Profimedia.cz

Další políček pro kryptoměnu Facebooku. Kritika sílí, věrných ubývá

  • 9
Porodní bolesti projektu kryptoměny Libra od Facebooku sílí. Před několika dny od něj daly ruce pryč platební společnosti MasterCard a Visa, před digitálním platidlem varovala také skupina nejvyspělejších zemí světa G7.

Globální internetová firma Facebook chystá svou Libru spustit v roce 2020. Bojuje však s čím dál silnější nevolí zavedených institucí, které projekt kritizují.

Skupina nejvýznamnějších světových ekonomik ve zprávě uvádí, že kryptoměna nesmí pokračovat, dokud společnost neprokáže její bezpečnost. Na zprávě participovali centrální bankéři a odborníci z Rady pro finanční stabilitu při MMF. Podle nich musí být jistota, že se měna bude pohybovat v mezích zákona a nebude možné ji použít k praní špinavých peněz a financování terorismu.

Zpráva bude prezentována ministrům financí na každoročním zasedání MMF. Třebaže report jmenovitě Libru nezmiňuje, hovoří o tom, že takzvané stablecoiny, kam patří, v případě masového rozšíření představují potenciální problémy. Stablecoin je kryptoměnou, která je navázána na zavedená platidla jako je dolar či euro.

Třebaže charakter této kryptoměny má předejít velkým výkyvům, které zažívají jiná digitální platidla včetně nejznámějšího bitcoinu, i tato může podle zprávy vyvolat rizika, na která by musely například reagovat centrální banky. Ta vyplývají i z možného omezování konkurence mezi poskytovateli kryptoměn a ohrožení finanční stability v případě, že uživatelé ztratí důvěru v digitální měnu.

„G7 je přesvědčena, že by žádný projekt stablecoinu neměl začít, dokud nebudou vyřešeny právní, regulační a kontrolní záležitosti v této věci,“ uvádí dále zpráva.

Navíc kryptoměna zatím nemá podporu ze strany regulačních úřadů, které nyní projekt Facebooku analyzují. Pod drobnohledem mají úřady také další stablecoin JPM Coin americké investiční banky JPMorgan.

Německá vláda v září schválila strategii, v níž se zavázala, že bude bojovat proti snaze firem zavádět paralelní měny. Jako riziko vnímá Libru také Francie. Obě země apelují na to, aby v Evropě Facebook pro svou paralelní měnu nedostal potřebná povolení.

Libru přestali podporovat i někteří investoři, kteří se na počátku sdružili v asociaci. Z ní však už vystoupily firmy MasterCard a Visa, eBay, Paypal a Stripe. Společnosti Uber a Lyft nadále projektu věří.

„Libra sama o sobě má tak silný potenciál uživatelů, že bude nepochybně zařazena mězi superměny jako USD, případně euro nebo zlato, uvedl hlavní analytik Tradecentrum Michal Dvořák. Podle něj je pro virtuální platidlo podstatnější více než počet partnerů počet uživatelů největší sociální sítě.