ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Na Kypru hoří oligarchům písek pod nohama, majetek posílají, kam se dá

  • 59
Při pohledu na mapu je Kypr proti Rusku zanedbatelný. Jeho rozloha tvoří jen 0,05 procenta ruského území. Ale pro 0,05 procenta nejbohatších Rusů je jeho význam nezměrný.

Ruští oligarchové ukrývali dlouhá léta na Kypru svůj majetek, často zde měli nejrůznějším způsobem uloženo mnohem víc, než kolik si nechávali ve své domovině, upozornila agentura Bloomberg.

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se všechno změnilo.

Hrozba trestu ze strany Evropské unie přiměla ruské boháče k urychlenému hledání nových míst, kam si majetek převést. Tak například Viktor Rašnikov narychlo převáděl podíl v ruských největších ocelárnách z kyperské schránky zpět do Ruska. Hodnota převáděného podílu byla čtyři miliardy dolarů a transakce proběhla jen dva týdny před uvalením sankcí.

Ocelářský magnát Alexej Mordašov to málem stihl na poslední chvíli. Osmadvacátého února – v den vyhlášení sankcí – vyvedl část svého podílu v turistickém operátorovi TUI za 1,5 miliardy dolarů z Kypru na Britské Panenské ostrovy. Německé úřady ovšem transfer zablokovaly a stále ho zkoumají. Mordašov označil válku na Ukrajině za tragédii a dodal, že nechápe, proč je i on obětí sankcí.

Do Ruska z Kypru převáděl své podíly Leonid Michelson, zakladatel a šéf firmy Novatek, největšího ruského soukromého producenta plynu. A ze středomořského ostrova se stáhl i nejbohatší Rus Vladimir Potanin.

Jak se postupně síť sankcí zahušťuje, mají miliardáři stále méně možností, jak své peníze skrýt. Převést peníze do dosahu Vladimíra Putina je riskantní, ale v místech spadajících pod jurisdikci USA, EU či Británie – což zahrnuje i jinak oblíbený Karibik – znamená bezprostřední hrozbu zmrazení majetku.

Podle experta na daňové ráje Ronena Palana z londýnské City University je pro oligarchy ideální „neutrální“ půda. Výrazně tak narostl objem ruských peněz proudících do Dubaje. Jako další možnosti se nabízejí Hongkong, Mauricius či Maledivy.

„Hlavním motivem pro vyvádění peněz je snaha ochránit majetek. Nejde ani tak o snahu vyhnout se daním, jak si na Západě často myslíme,“ uvedl Palan. Podle něj roste i přitažlivost Kazachstánu a ruská střední třída si také houfně otevírá účty v srbských bankách.