Sarris končí. Nedokázal uhájit zájmy kypru a nabídnout jiné řešení.

Sarris končí. Nedokázal uhájit zájmy kypru a nabídnout jiné řešení. | foto: Reuters

Kyperský ministr financí popřel svůj vyhazov kvůli zdanění vkladů

  • 17
Kyperský ministr financí Michalis Sarris neustál krizi kolem zdanění bankovních vkladů a přijde o funkci. To alespoň tvrdil server řeckého deníku Kathimerini, podle kterého ztratil důvěru prezidenta Nikose Anastasiadise. Sám ministr ale tuto zprávu pro agenturu Reuters popřel.

Podle vládních zdrojů v Nikósii dává prezident ministrovi za vinu, že dostatečně nehájil kyperské zájmy na víkendovém jednání zemí eurozóny, které se rozhodly podmínit finanční pomoc Kypru vybráním téměř šesti miliard eur od vkladatelů u tamních bank. Sarris také nebyl s to přijít s návrhy řešení, jak z dané situace vybruslit.

Sarris je nyní na cestě do Moskvy, kde má o situaci v kyperském bankovnictví jednat se svým ruským protějškem Antonem Siluanovem. Ruské firmy a občané mají v kyperských bankách uloženy miliony eur. Formálně bude Sarris odvolán anebo sám podá demisi bezprostředně po svém návratu na Kypr.

Podle kyperských finančníků byl prezident Anastasiadis po návratu z Bruselu v určitém šoku a docházelo mu až postupně, jak významné požadavky eurozóna vůči Kypru vznáší. Podle Kathimerini chce prezident odvoláním Sarrise dát najevo eurozóně, že na zdaňování peněz vkladatelů nakonec nepřistoupí, a ubezpečit Rusko, že vklady jeho firem a občanů nejsou ohroženy. Sarris se prý pro Rusy už stal "červeným šátkem pro býka".

Kyperský parlament zahájil pozdě odpoledne rozpravu o míře zdanění bankovních vkladů, jak eurozóna požaduje. Kyperská vláda na poslední chvíli provedla změny v návrhu zdanění, které by se nemělo týkat alespoň drobných střadatelů. Požadavek na zdanění vkladů ale poslanci odmítli.

,