Whisky z palírny WhistlePig jsou oblíbené i mimo Vermont, kde se vyrábí. Nyní...

Whisky z palírny WhistlePig jsou oblíbené i mimo Vermont, kde se vyrábí. Nyní se palírna rozhodla, že zachrání malé americké pivovary. (7. května 2020) | foto: Profimedia.cz

V USA dělají z prošlého piva whisky, jinak by ho výrobci museli vylévat

  • 34
Odvětví takzvaného řemeslného piva z malých pivovarů, jehož hodnota ve Spojených státech činí 29,3 miliardy USD (737,1 miliardy Kč), zažívá kolaps. Nedostatek konzumentů způsobený restrikcemi okolo šíření koronaviru způsobil obchodu pohromu a v distribučních skladech zůstaly statisíce sudů piva, kterému končí doba spotřeby. Pivo nemá kam jít kromě odpadu. Nyní však malým pivovarům svitla naděje.

Nerezová cisterna sjíždí po štěrkové cestě a zastaví se před červenou stodolou. Z budovy se vynoří muž a nasazuje na zadní část vozu širokou hadici. To, co vytéká, není palivo nebo krmivo, jak by to mohlo vypadat, ale tisíce litrů piva. Tato scéna se v posledním měsíci stala jakýmsi ranním rituálem na farmě WhistlePig ve městě Shoreham v americkém Vermontu, kde zdejší lihovar přijímá denně zhruba pětadvacet tisíc litrů prošlého piva, píše agentura Bloomberg.

Díky generálnímu řediteli palírny Jeffovi Kozakovi svitla pivovarníkům naděje. „Předběžně nazýváme projekt velká záchrana piva,“ říká o plánu destilovat toto pivo na luxusní whisky. „A už máme značný zájem od pivovarů a distributorů.“

Známí pivovarníci z okolí, jako Harpoon, Lawson’s, Long Trail a Hill Farmstead, již Kozakovi své produkty poslali, a to zdarma. Pro ně je to výhodné, neboť ušetří poplatky za litr odpadu, které by museli odvést za likvidaci tohoto piva. Ceněný je především prostor v jejich zařízeních, kde mohou být sudy nahrazeny plechovkami a láhvemi, které se nyní stávají hlavní položkou jejich prodeje.

Koronavirus ve světě

Český žokej Filip Minařík odjel na koni Kadrunovi závod v německém Hannoveru s...
Jeden ze zdravotníků mobilního stanu pro odběr vzorků v obchodní čtvrti...
Lidé čekají na výdej vládní peněžní pomoci u budovy ministerstva financí v...

Sudové pivo, zvláště vysoce chmelená IPA, kterou fanoušci řemeslných piv vyžadují, ztratí svoji kvalitu v řádu týdnů. I poté v něm však zůstává zkvašené obilí, základní stavební kámen whisky. Takže jakmile je toto pivo dopraveno na místo, lze prohnat bezcennou tekutinu přes destilační přístroje a vzkřísit ji jako lihovinu vhodnou pro stárnutí v dubových sudech.

Po generace se američtí farmáři obraceli k destilaci jako způsobu, jak znovu využít plodiny, které by se jinak zkazily. Čerstvé ovoce se zavařuje a dělají se z něj marmelády, hrozny se přeměňují na brandy a z obilí se stává whisky. Pandemie covidu-19 navíc vytváří mezi podnikateli pouto. Palírna WhistlePig chce nakonec část z tohoto alkoholu prodávat jako limitovanou edici prémiové single barrel whisky, a to ve spolupráci s pivovary, které neúmyslně umožnily její zrození. „Až whisky uzraje, bude to po letech možnost, jak si připomenout tento okamžik, kdy jsem se spojili s cílem navzájem si pomoci,“ dodává Kozak.

Euroamerická celní bitva začíná. USA trestají výrobce sýrů, whisky i olivového oleje

Kozak upozornil, že jeho firma začala zpracovávat pivo spíše kvůli tomu, aby pomohla partnerským pivovarům. Poté však zjistili, že nespotřebovaného piva bude obrovské množství. „Myslím, že budeme muset destilovat, dokud to nespotřebujeme. Máme sudy, sklady a čas,“ říká. A tak cisterny stále přijíždějí a hadice jsou v pohotovosti připravené vypustit každou z nich.

Bude trvat nejméně dva roky, než někdo zjistí, jaká whisky z prošlého piva vlastně bude. Ale Kozak uvádí, že sám proces je také terapeutický. Přeměna odpadní tekutiny na whisky nás nutí přemýšlet o lepších zítřcích. „Mám pocit, že máme něco slibného, na co se můžeme těšit,“ dodává.

,