Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Korejci chtějí koupit americkou banku Lehman Brothers

  • 2
Americkou banku Lehman Brothers možná ovládnou Korejci. Státní korejská banka Korea Development Bank v úterý potvrdila, že má o banku zájem. Lehman je jednou z největších obětí hypoteční a úvěrové krize v USA. Kvůli miliardovým odpisům potřebuje výraznou kapitálovou injekci.

Korea Development Bank (KDB) jedná se soukromými bankami o vytvoření konsorcia, které by Lehman Brothers společně koupilo. Uvedla to agentura Jonhap. Podle ní šéf banky uvedl, že sporným bodem je otázka ceny.

"Náš generální ředitel řekl, že se vedou jednání a že nemůže zveřejnit jejich obsah," řekl agentuře Reuters mluvčí KDB Sung Joo-young.

Lehman Brothers už v souvislosti s krizí na finančních trzích odepsal špatné úvěry za zhruba osm miliard dolarů a na finančních trzích se objevují informace, že spolu se čtvrtletními výsledky banka v polovině září oznámí odpisy dalších miliard. Vzhledem k tomu by bylo podle analytiků žádoucí, kdyby do té doby získala nový kapitál.

Akcie Lehman Brothers spadly od počátku roku o více než 70 procent. Banka tak má nyní tržní hodnotu kolem 11 miliard dolarů.

,