Vlajka EU. Ilustrační snímek

Vlajka EU. Ilustrační snímek | foto: Evropská komise.

Každý druhý nebezpečný výrobek v EU je z Číny, varuje Evropská komise

  • 108
V rámci unijního systému včasného varování RAPEX bylo loni vydáno 1803 upozornění před nebezpečnými výrobky, které se dostaly na trh v zemích Evropské unie. Ve více než polovině případů šlo o produkty dovážené z Číny.

Zatímco 54 procent výrobků, před nimiž bylo v rámci systému vydáno varování, pochází z Číny, u evropských produktů šlo jen o 19 procent oznámení (293 případů). Mezi oznámeními u evropských výrobků připadlo 44 na Francii a 43 na Německo, 32 pak inspektoři zaznamenali u Itálie. U osmi procent všech oznámených nebezpečných produktů inspektoři nezjistili, odkud pocházejí.

Nejčastěji se varování týkala oděvů a textilu (423 případů), u nichž například lidem hrozilo udušení nebo podráždění pokožky. Na druhém místě (324 oznámení) figurují hračky. Problémy byly i u motorových vozidel (171), elektrických spotřebičů (153) či kosmetiky (104).

Poprvé od vzniku systému v roce 2004 bylo varování citelně méně. Meziroční pokles představoval zhruba 20 procent.

"Skutečnost, že na trh EU vstupuje méně nebezpečného zboží, je dobrou zprávou pro spotřebitele," uvedl eurokomisař pro zdraví a spotřebitele John Dalli v prohlášení.

Evropská komise ale připustila, že za poklesem oznámení mohou být zčásti i škrty v rozpočtech vyčleněných na administrativu spjatou s kontrolami.

Systém RAPEX pokrývá jen nepotravinové produkty, tedy například oblečení, hračky a další výrobky.

,