Ilustrační snímek | foto: Reuters

Chyba za všechny bitcoiny. Investoři v Japonsku získali kryptoměny zdarma

  • 12
Kryptoměny si po výprodejích na začátku roku našly nové zázemí. Japonská burza Zaif je však omylem tento týden poslala na úplné dno. Investoři totiž mohli digitální platidla získat zcela zdarma. Díky chybě v burzovním systému si virtuální měny stihlo připsat hned sedm obchodníků. Šesti z nich už burza obchod zrušila.

V Japonsku, které je velmi otevřené vůči kryptoměnám jako je bitcoin či litecoin, je Zaif jednou ze šestnácti burz, kde se s virtuálními platidly obchoduje, uvedl server CNBC. Chyba, k níž došlo vinou společnosti, může dál zvýšit obavy o bezpečnost podobných obchodních platforem.

Za 0 yenů mohli získat díky chybě v minulých dnech investoři na této burze nejrůznější digitální platidla. Chyba vyšla najevo 16. února - došlo k ní v systému na kalkulaci cen. Burza případ okomentovala 20. února.

Co s bitcoiny za miliony dolarů? Láme si hlavu finská vláda

Než se na chybu přišlo,  stihlo výhodně nakoupit sedm investorů. V šesti případech burza obchod zrušila. Sedmý případ řeší, protože investor mezitím stihl vyvézt aktiva ven, uvedla agentura Reuters. Burza neupřesnila, jaké kryptoměny obchodníci nakupovali.

Zhruba před měsícem přitom regulátoři finančních trhů kontrolovali mateřskou společnost burzy Tech Bureau Corp v obavách z její zranitelnosti kybernetickými útoky.

Nejde o první průšvih, který se v poslední době udál na hlavním asijském trhu kryptoměn. Z japonské burzy Coincheck před měsícem hackeři ukradli přes 500 milionů dolarů.

Zatímco Japonsko je směrem k digitálním měnám benevolentní, Čína a Jižní Korea mají přísnější metr. V Japonsku se podmínky spíše zmírňují. Tamní úřady minulý rok povolily obchodníkům platby v bitcoinech. Přesto země nyní hledá nějakou formu regulace kapitálových trhů. Místní burzy se chtějí regulovat i samy. Chystají se vytvořit orgán pro vlastní kontrolu, který bude pracovat pod dohledem japonské Asociace pro finanční služby.

10. prosince 2017