Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelská ekonomika přestála krize, teď ji poškozuje vlastní vláda

Úplatky voličům, nepřesné informace z ministerstva financí a právní zmatek. Izrael, jenž dokázal přestát koronavirovou i ekonomickou krizi, teď ničí krize, kterou si způsobil sám.
Izraelci protestují proti justiční reformě, se kterou přišla vláda premiéra...

Izraelci protestují proti justiční reformě, se kterou přišla vláda premiéra Benjamina Netanjahua. (24. července 2023) | foto: AP

Neexistuje žádný jiný faktor – ani bezpečnostní, ani ekonomický, ani politický – který by mohl vysvětlit pád šekelu, vyjma špatných rozhodnutí vlády, napsal minulý týden izraelský list Jedi’ot Achronot. Izraelská měna se od začátku roku, kdy je u moci nový kabinet, propadla o devět procent.

Na řadě izraelských firem bylo poslední měsíce znát, že čekají, jak se situace bude vyvíjet, a do konce léta se rozhodnou. Teď komentátoři hovoří o tom, že o ekonomickém směřování země a síle měny mnohé napovědí příští týdny.

„Dostávají se ke mně informace, že se začíná stavět méně projektů. Nemovitosti se teď nekupují,“ popisuje situaci v zemi Assaf Dovrat, generální ředitel Izraelsko-české obchodní a průmyslové komory. „Byznys, to je psychologie. A protože přetrvává nejistota, lidé mění své zvyky. Situace je teď velmi těžko předvídatelná. Začít nějaký byznys, třeba si jen otevřít obchod, je v takové atmosféře náročné, i když ve všem může být příležitost,“ dodává.

Izrael trhaný na kusy. Nepřátelé už mu gratulují ke zničení sebe sama

Kvůli vysokým cenám a růstu úrokových sazeb se ekonomika zadrhává: Izraelci s hypotékami podle Dovrata šetří na jídle i rekreaci. O uplynulém víkendu tak Izrael nevstoupil do židovského nového roku zrovna optimisticky, i když si mnozí dali tradiční jablka s medem, aby si ho osladili.

Americká investiční banka JP Morgan uvedla, že po více než deseti letech šekel, považovaný za zdravou měnu, přestal kopírovat pohyby na americké burze. Teď jeho síla závisí na politickém vývoji v zemi. A situace se prý bude zhoršovat s tím, jak z Izraele budou dál odtékat peníze.

Muž, který za tři měsíce rozložil Izrael. Ministr Smotrič úřaduje

Ministerstvo financí nedávno ve své zprávě uvedlo, že jen za první čtvrtletí tohoto roku poklesly zahraniční investice do Izraele o 60 procent. V prvním čtvrtletí roku dosáhly pouze 2,6 miliardy dolarů. Prý rok předtím byl hodně příznivý, komentuje ministerstvo. Z JP Morgan ale zaznělo: „Citlivá politická situace vedla ke strukturální změně v institucionálních investicích, které se přesunuly k větším vkladům do aktiv v zahraničí.“

Domácnosti chudnou a navíc se objevil skandál na ministerstvu financí. Jeho odborníci obvinili svého šéfa, ministra Bezalela Smotriče za krajně pravicovou stranu Náboženský sionismus, že je nutil zkreslovat data pro nadcházející rok. Zkrátka tak, aby čísla vypadala optimističtěji.

Stravenky za 2,4 miliardy

Ekonomové často za příčinu propadu označují snahu premiéra Benjamina Netanjahua, který je v koalici s krajní pravicí a náboženskými stranami, stůj co stůj prosadit justiční reformu. V mnohých to vyvolává obavy, že tak ovládnou veškerou moc v zemi a zničí demokracii.

Proti reformě se už měsíce protestuje, často je zablokovaná doprava. Sice se ještě nepřidaly odbory, ale řada podniků vyhlašuje stávky sama nebo své zaměstnance ve stávce podporuje.

Protestují hlavně firmy v oblasti hi-tech, na kterých de facto stojí izraelská prosperita. Investice do nich poklesly o 90 procent. Většina peněz přitom teče z USA, které jsou na politické experimenty nynější izraelské vlády hodně citlivé.

Izrael vstupuje do občanské války, je to vážná hrozba, varuje expremiér Olmert

Nejde přitom jen o soudní reformu, která tak, jak je připravená, by mohla politikům umožnit ovládnout Nejvyšší soud. A tedy jedinou instanci, která jejich rozhodnutí může korigovat. Izrael nemá přímo voleného prezidenta, ústavu ani druhou komoru parlamentu.

Mnoho expertů upozorňuje na to, že za současné vlády peníze z rozpočtu tečou do méně produktivních sektorů a na úplatky koaličních stran jejich voličům. Pozdvižení například vzbudily stravenky v hodnotě 400 milionů šekelů (2,4miliardy korun), které mají dostat nejchudší rodiny. Ovšem nebude je rozdávat ministerstvo sociálních věcí, ale náboženskou stranou Šas vedené ministerstvo vnitra. Teď před komunálními volbami si pro přerozdělování zvolilo klíč, který upřednostňuje jejich voliče.

Izrael řeší, jak se ekonomicky nezadrhnout. Kvůli radikálům vláda nemusí uspět

„Izrael žije reformou soudnictví. Tohle téma otřásá celou společností, na pozadí toho je však chaos. Právě toho, že nic jiného než reforma se neřeší, koaliční politici využívají, aby více ze státní kasy přihráli svým voličům. Každý prosazuje jen svoje osobní zájmy a není nikdo, kdo by to zastavil,“ říká ředitel Izraelsko-české obchodní a průmyslové komory Dovrat.

Zvýšila se rovněž výše podpory pro ultraortodoxní Židy na studium v ješivě, což jsou náboženské školy vyššího vzdělání. Rozvoj Izraele brzdí mizerná dopravní infrastruktura, která je na úrovni rozvíjejících se zemí. Například čtyřmilionovou městskou oblast v centrálním Izraeli kolem Tel Avivu, obsluhují jen autobusy. Nyní k nim přibyla jedna linka tramvaje. Vláda ale přiklepla miliardu šekelů, v přepočtu asi šest miliard korun, na rozvoj židovských osad na Západním břehu Jordánu, což je území, kde má jednou vzniknout palestinský stát.

Evropa láká vzdělané

Izraelci říkají, že pro ně není lehké přesouvat firmy, ale pokud se současné směřování nezmění, jsou prý ochotni to udělat. Stále více z nich navíc převádí část svých peněz do zahraničí, ať už nakupují aktiva navázaná na zahraniční měny či kapitálové trhy nebo přímo investují za hranicemi.

Pokud se situace v Izraeli bude nadále zhoršovat, spoustu z nich příležitosti v zahraničí mohou přesvědčit k odchodu. A jakmile začnou chybět inženýři, lékaři či vědci, rozběhne se proces, který nebude lehké zastavit. Řada Izraelců má dva pasy a mnohé evropské země se poslední roky velmi snaží, aby si u nich obnovili občanství. Proslulé je rumunské nebo portugalské, nedávno běžela reklama na rakouské.

24. července 2023

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...