(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Jedničky a nuly nestačí. Muslimové chtějí kryptoměny kryté zlatem

  • 36
Kryptoměny se přizpůsobují poptávce. Digitální platidla jsou krytá zlatem. Islám a investování nejdou příliš dohromady. Protože však nezanedbatelnou část světového bohatství drží v rukou muslimové, banky a finanční instituce vymýšlejí alternativy.

Nákup klasických kryptoměn je obrovským hazardem. Dobře to ukázal loňský vývoj hodnoty bitcoinu. Po překonání rekordní hranice dvacet tisíc dolarů za bitcoin se o pár měsíců později měna obchodovala jen za sedm tisíc dolarů.

Kolísání nijak neubralo investorům na chuti, popularita kryptoměn v západní společnosti stále roste. Nakupují je banky i fondy a přijímá stále více obchodníků. Je to do určité míry módní trend a nástroj marketingu firem.

V muslimských zemích se však bitcoin, ethereum a další virtuální měny takové popularitě netěší, přestože islámské právo šaría přímo obchodování s klasickými kryptoměnami nezakazuje. Problémem z hlediska islámu jsou však investice, které nejsou podloženy skutečnými aktivy. Zapovězeny jsou proto klasické bankovní produkty jako jsou cenné papíry nebo spořicí účty, které slibují zisk z úroků.

Banky a investiční společnosti proto muslimům šijí na míru alternativní produkty, které jsou v souladu s jejich náboženstvím. Nevyhýbají se ani kryptoměnám. Cílit na muslimy se může bohatě vyplatit. Dvacet procent světové populace totiž žije v zemích, které se řídí právem šaría.

Letos se do vlastního projektu kryptoměn pro muslimy, krytých zlatem, pustil největší australský zpracovatel drahých kovů, především zlata, stříbra a platiny, společnost Perth Mint. Boom kryptoměn je pro výrobce drahých kovů cestou, jak investory opět přivést k nákupu vzácných kovů.

Loni vzniklo několik dalších kryptoměn, které poskytovaly krytí zlatem. Měnu OneGram představil startup z Dubaje. „Chceme ukázat, že pravidla a regulace šaría jsou plně v souladu s digitální technologií blockchain,“ uvedl spoluzakladatel OneGram Ibrahim Mohammed pro server Quartz.

Další kryptoměna s názvem HelloGold, opět krytá zlatem fyzicky uloženým v Thajsku, loni vznikla v Malajsii. Vedle té je nejzajímavějším trhem v jihovýchodní Asii Indonésie, která je zemí s největším počtem vyznavačů islámu na světě. Z 250 milionů obyvatel je 80 procent muslimů. Letos by se měl HelloGold začít obchodovat také v Thajsku.

Na rozdíl od bitcoinu a dalších kryptoměn je zlato relativně stabilním platidlem. Loni se jeho hodnota pohybovala mezi 1 200 a 1 350 dolary za troyskou unci. A obecně je zlato bezpečným přístavem pro investory zejména v období nestability a hospodářských krizí.

Také Venezuela chce vybočit z tradičního vnímání kryptoměn, které jsou zcela odstřižené od reálné ekonomiky. Země sužovaná ekonomickými problémy letos spustila předprodej vlastní kryptoměny petro, kryté ropou, plynem, zlatem a diamanty. Zemi má částečně chránit před obří inflací, vzbuzuje však velké pochybnosti a může být další cestou, jak prát špinavé peníze (čtěte Státní kryptoměna petro má zachránit venezuelskou ekonomiku).