Diskuze

Indická vláda ruší daň na tampony, aby snížila menstruační chudobu

Indická vláda ruší 12% daň na dámské hygienické potřeby. V zemi, kde čtyři z pěti žen nemají možnost koupit si menstruační hygienu, platila daň od minulého roku, kdy premiér Naréndra Módí prosadil daňovou reformu. Mnoho organizací však proti tamponové dani protestovalo a upozorňovalo na takzvanou „menstruační chudobu“, která je v zemi alarmující.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RD

Tak ono aji v anglii majo problem se "sanitarni chudobo"

1 0
možnosti
DK

Řekl bych, že hlavním problémem v psotavení žen v Indii nebude 12% DPH na vložky a tampóny. Hlavním problem bude v hlavě Indek a Indů a to jen tak žádné zrušení DPH nezmění.

Mimochodem - sleva 12% není žádné terno, aby ti, kteří si zboží nebmohli dovolit, ho začali najednou pravidelně kupovat.

0 1
možnosti
JP

Ježkovy voči, jak se to dělalo ještě v 50.letech? Děvčata se na základce v ručních pracích učila háčkovat a v rámci výuky si z bavlněné příze uháčkovaly vlastní menstruační vložky. Ty pak běžně praly a vyvařovaly. Dívky se zároveň učily, jak se zachází se zakrvavenými tkaninami, což byly znalosti, vhodné pro život, protože občas docházelo k úrazu (třeba říznutí nožem) a ránu bylo třeba ošetřit. ještě ve 2.sv.válce se v nemocnicích běžně praly a vyvařovaly obvazy. Jednorázové vložky i obvazy byly ještě v 50.letech považovány doslova za luxus a za nehorázné plýtvání. Copak si ty Indky - když už je tam teda tak nehorázná bída - nemůžou svoje vložky taky vyprat? To mají v té Indii málo bordelu?

9 0
možnosti
KF

Mají tam sotva dost čisté vody na to se napít. To by si moc nepomohly od současného stavu, kdy používají hadry. Se podívejte na jakékoliv video.

1 0
možnosti
MZ

Vložky a tampony jsou v CR luxusní zboží (s 21% DPH)? ;-D;-D;-D Aha, balíček vložek stojí od 20 Kč...to je luxus? Nedělejte z nás chudáky. Pro chudé v Indii to asi bude drahé, ale pro nás rozhodně ne.

0 4
možnosti
JP

Já myslela, že se dámské hygienické potřeby zakážou úplně stejně jako jednorázové plasty, vždyť je to jen na jedno použití, že, a že místo vložek budeme používat prací vložky a po každém menses je budeme prát, vyvařovat a bílit, protože všechno, co je jendorázové, je fuj.

4 1
možnosti
LR

anebo rusky vlozky ( hadru prez rameno a obcas pootocit)

0 0
možnosti
JH

Vybavila se mi rikanka ze zachodku na stredni: Nejsou vaty, nejsou vlozky, co si dame mezi nozky? My jsme holky z dediny, postacej nam noviny.

16 2
možnosti
SB

Mají si koupit menstruační kalíšek.... Teda aspoň ty ženy v Británii, v Indii těžko říct, jestli to vůbec znají...

8 0
možnosti
JS

hlavně tam asi nebude moc přístup k čisté vodě na mytí...ale také mě to napadlo.

2 0
možnosti
MP

400 tisíc podpisu? To je fakt hodně na Indii :p

5 0
možnosti
JV

Přesně to mě napadlo. Jestli má Indie 140x víc obyvatel než my, odpovídá to nějaký třem tisícovkám u nás. Nebo počítám špatně?

0 0
možnosti
Foto

Není vata,nejsou vložky,co si dáme mezi nožky?My jsme holky z dědiny,dáme si tam noviny.Pamatujete?

4 1
možnosti
Foto

Je zajímavé, že nikdo nepřišel na to jak levně a efektivně menstruaci vypnout:-P

0 0
možnosti