Kabelka od Judith Leiber s podobou indického boha Ganeshy

Kabelka od Judith Leiber s podobou indického boha Ganeshy | foto: Judith Leiber

Harrods stahuje z prodeje luxusní kabelku, která zesměšňuje hinduisty

  • 32
Harrods, nejluxusnější a nejslavnější londýnský obchodní dům, přestal prodávat luxusní kabelku, která vyobrazovala indického boha Ganéšu. Hinduistickému hnutí Reach India Group vadilo, že kabelka hanobila jeho víru a dožadovalo se okamžitého ukončení prodeje.

Kabelka z pravé kůže od newyorské značky Judith Leiber, na kterou nedají dopustit slavné zpěvačky Beyoncé či Jennifer Lopez, znázorňuje indického boha Ganéšu.

Hinduisté Ganéšu uvádějí mezi pěti nejdůležitějšími bohy společně s Brahmou, Višunem, Šivou a Déví. 

Prodej kabelky, která je navíc vyrobená z kůže, pobouřil spousty hinduistů. Kritizují ji a považují za zneuctění svého náboženství. Hinduisté totiž věří v nenásilí na zvířatech, proto je pro ně použitý materiál a vyobrazení jejich boha zcela neslučitelné. 

„Není přípustné, aby byl některý z indických bohů součástí doplňkových módních předmětů. Je velmi neuctivé, aby byli takto prezentováni,“ řekla Nandini Singhová, manažerka online sítí z indické asociace Reach (Race, Ethnicity and Cultural Heritage), jejichž cílem je podporovat pozitivní obraz Indie. Podle ní kabelka zesměšňovala a jednoznačně hanobila hinduistickou víru.

Kabelka s Ganéšou se ještě nedávno prodávala za 6 430 liber a byla jednou z více než sedmdesáti produktů kolekce Judith Leiber. Světoznámá návrhářka také navrhla kabelku zdobenou drahokamy ve tvaru hranolek, avokáda nebo gramofonu.

Společnost Harrods po kritice na sociálních sítích ihned kabelku stáhla z prodeje a na svém Twitteru se všem zákazníkům omluvila. „Děkujeme, že jste nás na to upozornili, položku jsme z našeho webu ihned odstranili.“

Mnozí odpůrci kabelky Ganéša se ovšem ptají, jak se takový produkt vůbec mohl dostat do prodeje.

Rajnish Kashyap, ředitel Hindu Council UK (HCUK), řekl: „Vyvolává to vážnou otázku, proč světově proslulá značka neprovedla nějaký průzkum týkající se náboženství a víry.“ Singhová dodala: „Bylo by dobré, aby v budoucnu prodejci zavedli náležitá opatření, aby se situace již neopakovala.“ 

Kabelka ve tvaru letadla. Prodává se za cenu skutečného letadla

Prezidetka Lela Katsune ze společnosti Judith Leiber ve svém vyjádření projevila nad vzniklou situací lítost. „Je nám skutečně líto, že náš produkt způsobil urážku hinduistické komunity,“ uvedla. „Naším cílem je vytvářet jedinečné kousky, které s úctou oslavují umění, jednotlivce i kultury.“ Prezidentka dále přislíbila okamžitou nápravu a výrobu z pravé kůže pozastavila a nahradila syntetikou. „Zákazníci, kteří si zakoupili tašku, budou mít možnost si tento produkt bezplatně vyměnit za syntetický.“

Kolekce Judith Leiber