Google Doodle u příležitosti výročí narozenin Josefa Ressla, vynálezce lodního

Google Doodle u příležitosti výročí narozenin Josefa Ressla, vynálezce lodního šroubu

Google poprvé překonal v tržní hodnotě Microsoft, na Apple ale nemá

  • 15
Tržní hodnota americké internetové společnosti Google v pondělí poprvé překonala tržní hodnotu amerického softwarového gigantu Microsoft. Upozornil na to ekonomický list Financial Times.

Hodnota Googlu se v pondělí vyšplhala až na 249 miliard dolarů (4,85 bilionu Kč), zatímco hodnota Microsoftu klesla na 248 miliard dolarů.

Google a Microsoft si v mnoha směrech konkurují. Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě. Jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů.

U chytrých mobilních telefonů však Microsoft výrazně zaostává za operačním systém Android společnosti Google. Ta je největším internetovým vyhledávačem na světě, což je oblast, ve které se snaží prosadit i Microsoft se svým vyhledávačem Bing.

Bezkonkurenčně vede Apple

Nejhodnotnější firmou na světě je Apple a odstup mezi ním a druhou firmou v pořadí, kterou je ropná Exxon Mobil, se v posledních měsících zvyšoval díky naději, že by firma mohla začít vyplácet dividendu.

Tržní hodnota firmy Exxon Mobil je nyní 411 miliard USD. Ropnému gigantu se podařilo překonat hodnotu 500 miliard dolarů na krátkou dobu dvakrát koncem roku 2007.

Ve srovnání se ziskem však není tržní hodnota Applu příliš vysoká. Ve srovnání s loňským rokem je vyšší 15krát. V případě Googlu je tržní hodnota firmy vyšší než zisk 21krát. Pouze několika firmám se však daří zvyšovat zisk tak jako Applu, jehož zisk v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 118 procent.

,