Renault Fluence

Renault Fluence | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

Francouzi loni kupovali auta nejvíce za dvacet let

  • 5
Přestože je automobilový průmysl v krizi, ve Francii šla loni nová auta na dračku. Prodej stoupl skoro o 11 procent, dealeři i automobilky tak měli nejlepší rok za posledních 19 let. Vděčí za to vládě, která podpořila prodeje mimo jiné šrotovným.

Prodeje loni stouply o 10,7 procenta na 2 269 milionu vozů, vyšší byly naposledy v roce 1990. Oznámila to dnes asociace francouzského automobilového průmyslu CCFA. V samotném prosinci prodej vyskočil dokonce bezmála o polovinu.

Francouzská vláda začala po příchodu světové hospodářské a finanční krize poskytovat šrotovné 1000 eur (přes 26 tisíc korun) při koupi nového vozidla výměnou za sešrotování minimálně deset let starého automobilu. Od začátku letošního roku však šrotovné snížila na 700 eur, což vedlo ke zrychlení poptávky v závěru loňského roku, napsala agentura AFP.

Údaje o vývoji automobilového trhu dnes zveřejnilo rovněž Španělsko, kde se prodej v loňském roce propadl o 18 procent na 952 772 vozů kvůli slabé poptávce v prvním pololetí. V samotném prosinci však prodej meziročně stoupl o čtvrtinu díky protikrizovým opatřením španělské vlády.

,