(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Francouzští „opilci“ mohou opět řídit. V autě je ale bude kontrolovat tester

  • 32
Francouzští motoristé, kteří o svůj řidičský průkaz přišli kvůli alkoholu za volantem, se budou moci opět vrátit na silnice. Podmínkou však je, aby měl jejich vůz nainstalován imobilizér v podobě testeru, jenž řidiči při přítomnosti alkoholu v dechu nedovolí nastartovat.

Francouzská vláda se rozhodla tuto možnost, testovanou od začátku loňského roku v sedmi departmentech, rozšířit na celé území Francie. Ve středu to oznámil tamní ministr vnitra Christophe Castaner.

Opatření má podle francouzských úřadů pomoci hlavně lidem, kteří potřebují auto k výkonu svého povolání. Nebude se však týkat těch, kteří řídili pod vlivem alkoholu opakovaně.

Ve Francii mohou řidiči osobních aut usednout za volant maximálně s 0,5 promile v krvi. U profesionálů, kteří řídí například autobusy, je tento limit nižší, ti mohou při kontrole nadýchat maximálně 0,2 promile.

Úřady budou nyní nabízet lidem, kterým bylo naměřeno víc, vrácení řidičského průkazu pod podmínkou nainstalování imobilizéru.

Zařízení stojí zhruba 1300 eur (33 400 korun). Alternativou je pronájem, který vyjde na 100 eur měsíčně. Veškeré náklady si musí řidič uhradit sám. List The Times uvedl, že ve Francii jezdí zhruba 600 tisíc lidí bez řidičského průkazu, kteří jej nikdy neměli nebo o něj přišli.

Kvůli alkoholu za volantem přišlo na tamních silnicích v roce 2017 o život 1035 lidí. V témže roce představoval pětinu všech dopravních prohřešků nedovolený obsah alkoholu v krvi.