Světový finanční systém je na pokraji systémového zhroucení, míní Dominique Strauss-Kahn.

Světový finanční systém je na pokraji systémového zhroucení, míní Dominique Strauss-Kahn. | foto: Profimedia.cz

Finanční trhy jsou na pokraji krachu, varuje šéf měnového fondu

  • 128
Finanční trhy jsou na pokraji zhroucení, varoval šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Nepomohly ani masivní zásahy nejsilnějších zemí. "Rostoucí obavy ohledně solventnosti řady předních amerických a evropských institucí přivedly světový finanční systém na pokraj systémového zhroucení," řekl šéf MMF.

Varování zaznělo na sobotním mimořádném setkání amerického prezidenta George Bushe s finančními představiteli skupiny velkých průmyslových ekonomik G7.

Bush řekl, že nejbohatší průmyslové země budou spolupracovat v boji s úvěrovou krizí, ale řešení si žádá čas.

"Všichni z nás chápou, že je to vážná globální krize, takže vyžaduje vážnou globální reakci," uvedl Bush. "Věřím, že přední světové ekonomiky dokážou zdolat problémy, kterým čelíme," dodal. Spojené státy podle něj využijí k řešení krize všechny své prostředky.

Dosavadní opatření, včetně koordinovaného snížení úrokových sazeb, zatím podle výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna situaci na trzích neuklidnila.

"Opatření dosud nedosáhla cíle, kterým je stabilizace trhů a podpora důvěry. Proto budou v nadcházejících měsících zapotřebí dodatečné kroky," dodal šéf fondu.

Finanční krize se podle Strausse-Kahna prohloubila a ovlivňuje více částí světového finančního systému, včetně rozvíjejících se trhů, které byly dosud před krizí chráněny.

Nejvyšší finanční činitelé skupiny G7 v komuniké z pátečního setkání slíbili, že budou i nadále společně pracovat na stabilizaci chaotických finančních trhů a na obnovení úvěrových toků. Se žádnými zvláštními a konkrétními opatřeními ale nepřišli, napsala agentura Reuters.

Americký ministr financí Henry Paulson nicméně po setkání G7 uvedl, že Washington připravuje plány na nákup podílů ve finančních institucích. Chce tak zlepšit jejich finanční situaci, kterou zasáhly rozsáhlé odpisy aktiv souvisejících s hypotékami. Podle agentury AP by americká vláda tímto způsobem vstupovala do bank poprvé od hospodářské krize v 30. letech minulého století.