Dolar vůči euru rekordně propadl.

Dolar vůči euru rekordně propadl. | foto: Profimedia.cz

Euro vystoupalo k dolaru na nové rekordní maximum

  • 24
Růst inflace v eurozóně dohnal dolar k rekordnímu propadu vůči euru. Nepomohly ani informace o pomalém růstu cen ve Spojených státech, ze kterých americká měna nedokázala těžit. Euro se dostalo na hodnotu 1,5967 dolaru, což je nejvyšší úroveň od jeho zavedení v roce 1999.

Meziroční inflace v zemích eura vystoupila v březnu kvůli nárůstu cen potravin a energie na další maximum, 3,6 procenta z únorových 3,4 procenta. Informovala o tom společnost Patria.

"Dolar by v nejbližších týdnech a měsících mohl posilovat. Záleží na tom, jakým směrem se bude vyvíjet americká recese. Poslední data z americké ekonomiky byla pozitivní," uvedl iDNES.cz analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Spotřebitelské ceny v USA v březnu meziměsíčně stouply o 0,3 procenta. Analytici přitom počítali s nárůstem o 0,4 procenta. Údaje naznačily, že Fed má více prostoru pro další uvolnění měnové politiky.

Koruna se vůči dolaru drží na stejných hodnotách. "Nic zvláštního v tuto chvíli neprobíhá," uvedl Tomáš Vlk. Dopoledne se koruna dotkla úrovně 15,55 korun za dolar, odpoledne se pohybovala kolem 15,60 Kč/USD. K euru během dne oslabovala až na závěrečných 24,90 Kč/EUR.