(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

Ženy v EU berou v průměru o 16 procent méně než muži, v ČR jsou na tom hůř

  • 41
Průměrný rozdíl v platech žen a mužů v Evropské unii dosáhl v předloňském roce 16 procent. Nejhorší je v tomto ohledu Estonsko, následované Českou republikou. Vyplývá to z údajů Eurostatu, zveřejněných při příležitosti čtvrtečního Mezinárodního dne žen.

Rozdíly v odměňování mužů a žen se v zemích EU pohybují od pěti procent v Itálii či Rumunsku až po 25 procent v Estonsku. Na druhé nejhorší pozici se v tomto srovnání umístila Česká republika, kde Eurostat konstatoval rozdíl 21,8 procenta mezi průměrným hodinovým výdělkem muže a ženy.

Obdobná situace je i v sousedním Německu, kde tento rozdíl za rok 2016 dosáhl 21,5 procenta. Pětinový rozdíl mezi průměrnou hodinovou mzdou pro muže a ženy se týká i Rakouska a Velké Británie. Na Slovensku to v roce 2016 bylo 19 procent.

V porovnání s rokem 2011 se situace zlepšila ve většině zemí EU. Nejzásadnější pokles platové nerovnosti mezi muži a ženami zaznamenal Eurostat v Rumunsku (-4,4 procentního bodu), Maďarsku (-4,0), Španělsku a Rakousku (shodně -3,4). Naopak ke zhoršení došlo například v Portugalsku (+4,6) nebo Slovinsku (+4,5).