Daniel Křetínský

Daniel Křetínský | foto:  Michal Šula, MAFRA

Křetínský posiluje svůj energobyznys v Británii. Žádá o miliony liber z dotací

  • 3
Český miliardář Daniel Křetínský se spolu se švýcarskou obchodní společností Vitol snaží získat miliony liber ve formě dotací na zajištění provozu svých plynáren v Eggborough v britském Severním Yorkshiru. Velcí hráči energetického sektoru se zúčastnili aukce na trhu s kapacitou pro rok 2026 a britský operátor rozvodné sítě tento měsíc oznámí, zda uspěli.

Aukce mají za cíl stanovit dotovanou cenu, jež se následně vyplácí vlastníkům elektráren i bateriových úložišť. Slouží k pokrytí nákladů v případě, že nastane pohotovostní režim, a tedy okamžitá potřeba zvýšených dodávek elektřiny. Informoval o tom deník The Guardian.

Už fungujícím elektrárnám jsou přidělovány jednoleté smlouvy, pro ty nově postavené pak jsou takové smlouvy patnáctileté. Mají zaručit, že se investiční náklady provozovatelům takových elektráren vrátí. Nyní o ně podle dostupných údajů usiluje 69 nových plynových elektráren ve Spojeném království.

Investoři na nákupech. Velké skupiny lákají zahraniční paroplynové elektrárny

Energie z plynu se v loňském roce podílela na celkové britské výrobě z 38 procent, to je při pohledu do minulosti tříleté maximum. Nelíbí se to hlavně zeleným aktivistům, kteří britskou vládu stále více nabádají, aby více podporovala projekty v oblasti obnovitelných zdrojů.

Aukce na trhu s kapacitou přichází v době, kdy tamější regulační orgán připravuje legislativní návrhy, které mají od výrobců energie odčerpat nadměrné zisky. Veřejnost totiž pobouřily především zisky energetických společností z poslední doby. Ve Spojeném království se to týká například společnosti Shell nebo BP.

Daniel Křetínský v minulosti zbohatl díky podnikání v energetice prostřednictvím své firmy EPH. Nyní je na investiční vlně a snaží se diverzifikovat majetek. Vlastní mimo jiné podíly v britské poště Royal Mail, anglickém fotbalovém klubu West Ham United či ve francouzských maloobchodních skupinách Casino Guichard-Perrachon a Fnac Darty. V oblasti energetiky mu podle The Guardianu patří elektrárna na biomasu Lynemouth v Northumberlandu.