Coca-Cola

Coca-Cola | foto: Reuters

Coca-Cola v USA zdražuje. Ceny vyhání nahoru cla na hliník

  • 78
Populární černá limonáda se v Americe stala další obětí celní politiky administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Přední nápojařská firma zdražuje sycené nápoje v plechovkách. Jde o reakci na zavedení cel na dovoz hliníku z Číny, které USA uplatňuje v rámci své protekcionistické politiky.

Generální ředitel firmy James Quincey krok označil za nepříjemný, ale nezbytný. „Přestože zákazníci mohou chápat nárůst cen na ocel a hliník i dalších vstupních nákladů na stáčecí systém, tak je jasné, že komunikace je obtížná,“ citovala šéfa Coca-Coly CNN.

Firma nicméně nechtěla komentovat, o kolik Coca-Cola zdražila. Každopádně nárůst je pouze v doporučených cenách a koncoví prodejci sami rozhodnou o tom, zda zvýší maloobchodní ceny pro zákazníky, nebo si sníží marže.

„Detaily k nárůstu cen nekomentujeme, protože se mohou lišit. O cenách pro zákazníky rozhodnou prodejci,“ uvedla společnost.

V březnu americký ministr obchodu Wilbur Ross ujišťoval, že cla na hliník žádné zdražení spotřebitelům nepřinesou a podobné spekulace jsou hysterií.

Cla na všechno z Číny. Trump chce zatížit cly veškerý čínský dovoz do USA

Coca-Cola však není jedinou firmou, která v důsledku uplatňování cel zdražuje. Ze stejného důvodu nedávno zvýšil ceny o dvě procenta pivovar Boston Beer, výrobce piv Sam Adams.

Podle deníku USA Today se šedesát procent piva prodaného v USA plní do plechovek či lahví. Pivní institut (Beer Institute) ve svém černém scénáři odhadl, že americké pivovary kvůli clům mohou přijít o 348 milionů dolarů a je ohroženo 20 tisíc pracovních míst v sektoru.

Zdražení dalšího importovaného zboží může přijít s tím, jak budou USA postupovat ve své deklarované hrozbě rozšiřování cel. Zvýšit ceny se mohou také u automobilů. Americká Aliance výrobců automobilů odhadla, že vůz průměrně zdraží o téměř 6 tisíc dolarů (asi 131 tisíc korun).