Čínský jüan

Čínský jüan | foto: Profimedia.cz

Čína řekla, že povolí kurz jüanu. Spojené státy se zaradovaly a akcie posílily

Čína vzpružila akciové trhy. Stačilo na to sobotní prohlášení Pekingu o tom, že umožní postupné uvolňování kurzu jüanu. Tento krok by měl zmírnit napětí mezi Čínou a Spojenými státy a prospět světové ekonomice. Hlavní evropský index vystoupil nejvýše za pět a půl týdne. Rostly i ceny komodit v čele s ropou.

Čínská centrální banka v sobotu bez větších podrobností oznámila, že umožní kurzu měny větší flexibilitu, i když stále v každodenně určovaném pásmu 0,5 procenta kolem referenčního kurzu.

Peking tím krátce před summitem zemí G20 de facto odstupuje od téměř fixního kurzu vůči dolaru, který zavedl v červenci 2008 v reakci na globální finanční krizi. Jednorázovou revalvaci však Čína vyloučila a dala najevo, že s žádnými výraznějšími pohyby se počítat nedá.

Hlavní evropský index FTSEurofirsts300 krátce po 9. hodině SELČ nabíral proti pátku 1,5 procenta a dostal se na zhruba 1060 bodů. "Je to úleva, že Číňané s tím (jüanem) něco udělali," komentoval agentuře Reuters reakci trhu na čínský krok Justin Urquhart Stewart z firmy Seven Investment Trusrt.

Z prohlášení těží zlato, ropa i akcie

Kurz čínského jüanu dnes posílil až o 0,4 procenta na nejvyšší úroveň od revalvace před pěti lety. Podle investorů zvýší uvolnění jeho kurzu důvěru v oživení globální ekonomiky a zmírní spor o kurz měny mezi Čínou a USA, který hrozil přerůst v obchodní válku.

Kromě akcií a kurzů většiny měn proti dolaru začaly v odpovědi na čínský krok výrazně růst i ceny komodit.

Příslib Pekingu totiž vyvolal očekávání růstu dovozu ropy do Číny, která je druhým největším spotřebitelem této suroviny na světě. Cena americké lehké ropy se tak ráno zvýšila o 1,46 dolaru na 78,64 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent zdražila o 1,35 dolaru na 79,57 dolaru. Její cena tak byla nejvyšší od 14. května.

To posílilo akcie těžařských společností, které tak byly ráno na evropském trhu tituly s nejvyšším růstem. Akcie firem Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton a Xstrata získávaly po zahájení obchodů kolem čtyř procent.

Nahoru stoupala i cena zlata, která se vyšplhala na nové rekordní maximum 1262,75 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu) kvůli poklesu kurzu dolaru vůči euru. I ten oslabil po příslibu Číny uvolnit kurz své měny. Slabší dolar snižuje cenu zlata z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku po žlutém kovu.

,