Čínští blogeři se baví paděláním luxusní kosmetiky. Ve videu učí jak na to

  • 10
Padělání kosmetických výrobků je nová forma zábavy. Tedy přinejmenším v Číně. Kromě samotných produktů se tamní video blogeři pyšní i způsobem, jakým je zhotovili. Ve videu zveřejněném na platformě YouTube tak vyrábí například padělky známé značky MAC či ještě luxusnější značky Dior. Své produkty potom prodávají.

Video zobrazuje přechod od barevné kapaliny až k samotnému produktu. Bloger v něm během necelých dvou minut vyrobí například rtěnky nebo lesky na rty od světových značek jako Dior, YSL, Chanel či MAC. Padělané výrobky si diváci mohou následně koupit tak, že se obrátí přímo na blogera.

Podle serveru Businessinsider, který o videu informuje, ztrácejí zahraniční firmy kvůli čínskému padělkovému průmyslu až 20 miliard dolarů (447 miliard korun) ročně. „Nabízíme kvalitu za cenu, kterou si zasloužíte,“ řekl serveru jeden z blogerů, který argumentoval také tím, že zákazníci platí hlavně za značku, přitom si produkty stejné kvality mohou vyrobit i doma.

Výrobci padělků své výrobky popisují jako jedlé, čistě přírodní a stoprocentně vhodné pro těhotné ženy. Tvrdí také, že zveřejněním videozáznamu, na kterém ukazují, jak jsou produkty vyráběny, si u zákazníků získávají důvěru.

Přírodní, ale nesplňující normy

Přírodní organické přísady jsou mezi Číňany stále oblíbenější. Podle Lin Lin Jacobs, generální ředitelky výstavy China International Beauty Expo, ekologické produkty krásy vyžáduje až 70 procent čínských kontinentálních odběratelů. Což od roku 2016 představuje nárůst o necelých devět procent. Certifikovaná organická kosmetika však musí splňovat přísné technické požadavky, kterých se padělatelé nedrží.

A jaká je výrobní cena těchto padělků? Podle čínského listu Beijing Youth Daily, stojí suroviny na výrobu šesti padělaných rtěnek pouhých 2,9 dolaru (asi 65 korun). Pro srovnání, kdyby si rtěnku značky MAC zákazník objednal z jejich oficiálních stránek, zaplatil by za jednu přibližně 19 dolarů (425 korun), za rtěnku značky Dior téměř 30 dolarů (648 korun).

Douyin a Kuaishou – platformy, na kterých bylo video umístěno – vydaly oznámení, že nahrávku přestanou šířit a její autory potrestají.