V Číně se po koronavirové pauze opět otevírají kina. (20. července 2020) | foto: Reuters

Čína coby druhá největší filmová velmoc otevírá po půl roce kina

  • 5
Čína po šesti měsících otevírá kinosály. Relaxace u filmů však bude svázaná přísnými pravidly, například omezením kapacity na třicet procent a omezením počtu promítaných filmů na polovinu oproti dobám před nástupem pandemie.

Půlroční uzavírka bude mít nepříjemný ekonomický dopad na provozovatele kin, ale nepochybně i celý filmový průmysl. Čína je druhým největším filmovým trhem na světě, návštěvníci v roce 2019 v kinech utratili 9,2 miliardy dolarů, tedy v přepočtu přes 214 miliardy korun.

Některé filmy z hollywoodské produkce se podle portálu BBC budou muset stopnout, případně se průmysl bude muset přesměrovat na online.

Čínská vláda od pondělka zařadila sledování filmů na plátnech mezi aktivity s nízkým rizikem šíření nákazy koronavirem.

Platí ale řada bezpečnostních a hygienických opatření včetně zmíněného omezení kapacity, počtu filmů, ale také povinnosti měření tělesné teploty návštěvníků a personálu nebo nutnosti nakoupit vstupenky přes internet a sedět s odstupem jednoho metru.

Omezení kapacity kin a počtu promítaných filmů ale není jediným opatřením, které provozovatele ekonomicky zasáhne. V prostorách kin bude zakázána konzumace jídla a pití, což je dlouhodobě jeden z důležitých pilířů příjmů v tomto byznysu.

Největší vlastník kin v číně Wanda Film oznámil, že čeká v prvním letošním půlroce ztrátu ve výši 1,6 miliardy jenů, tedy 5,3 miliardy korun. Společnost vlastní více než 600 kin.