Po zásahu z Bruselu se činnost ministerstva financí i dalších českých úřadů zlepšila. (Ilustrační foto)

Po zásahu z Bruselu se činnost ministerstva financí i dalších českých úřadů zlepšila. (Ilustrační foto) | foto: Reuters

Brusel: Češi hlídají čerpání peněz z eurofondů ze všech nejhůř

  • 64
Česká republika propadla při čerpání peněz z evropských fondů. Ministerstvo financí bylo z hlediska dohledu nad čerpáním peněz z těchto fondů vůbec nejhorší institucí ze všech zemí Evropské unie, zjistil Český rozhlas - Radiožurnál. Ministerstvo chyby uznalo a pracuje na nápravě.

Podle Evropské komise v Česku jako v jediné zemi nefungovala kontrola systému, podle kterého se v jednotlivých operačních programech peníze čerpaly.

Tuto činnost má jako auditní orgán v Česku vykonávat ministerstvo financí. "U jednoho auditního orgánu (Česká republika) bylo zjištěno, že v podstatě nefunguje," uvádí se ve výroční zprávě Evropské komise, konkrétně generálního ředitelství pro regionální politiku, za rok 2012.

U žádného jiného auditního orgánu v zemích Unie není hodnocení Komise tak kritické. V Česku podle zprávy došlo v čerpání eurofondů k řadě chyb a podvodů a státní rozpočet kvůli nim následně přišel o miliardy korun v rámci takzvaných finančních korekcí (více čtěte zde).

Ministerstvo financí dřívější chyby připustilo. Podle něj bylo hlavním problémem to, že čerpání dříve přímo kontrolovaly ty úřady, které zároveň peníze rozdělovaly a ministerstvo tak mělo hlavně metodický dohled.

Ministerstvo rovněž upozornilo, že primárně odpovědným za kontrolu je řídící orgán, tedy ten, kdo vynakládá prostředky a je zodpovědný za jejich utrácení.

Podle mluvčího resortu financí Ondřeje Jakoba hovoří komise ale o předchozím období. "Zejména o systému auditu, který fungoval do roku 2012, kdy tzv. pověřené auditní subjekty byly organizačně začleněny do struktury řídících orgánů," uvedl.

Po zásahu z Bruselu se činnost ministerstva financí i dalších českých úřadů zlepšila, potvrdila Radiožurnálu Komise.

Od letoška byla na žádost Komise zavedena centralizace auditních činností, což Komise hodnotila pozitivně. "Při bilaterálních jednáních v květnu tohoto roku v Praze i v červnu v Bruselu konstatovala uspokojení nad centralizací auditu a jeho výsledky," poznamenal mluvčí. 

Na základě požadavku Bruselu tak byl audit čerpání eurofondů centralizován pod ministerstvem financí, což vedlo k nápravě chyb, doplnil pro Radiožurnál ředitel auditního orgánu na ministerstvu financí Václav Štraser.

,