Německý soud dnes potrestal bývalé zaměstnance VW za zpronevěru. Klaus Volkert (vlevo) dostal dva roky a devět měsíců vězení, Klaus-Joachim Gebauer odešel s podmínkou.

Německý soud dnes potrestal bývalé zaměstnance VW za zpronevěru. Klaus Volkert (vlevo) dostal dva roky a devět měsíců vězení, Klaus-Joachim Gebauer odešel s podmínkou. | foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf odborů VW půjde kvůli korupci za mříže

  • 2
Bývalý odborový boss Volkswagenu Klaus Volkert si za zneužívání firemních peněz odsedí 33 měsíců. Za mříže ho poslal německý soud. Bývalý personální manažer Klaus-Joachim Gebauer, který korumpoval odboráře tím, že proplácel jejich návštěvy nevěstinců, vyvázl s roční podmínkou.

Pětašedesátiletý Volkert byl usvědčen z toho, že se léta obohacoval na úkor podniku. Sám si říkal o vysoké prémie a pro sebe, své blízké a svou přítelkyni nakonec od firmy vymámil kolem dvou milionů eur (asi 50 milionů korun). Ty mu zařídil již dříve odsouzený personální ředitel koncernu Peter Hartz. - více zde

Bývalý odborový předák si podle soudců uvědomoval, že peníze dostával neregulérní cestou. "Volkert věděl, že platby dostával jen díky tomu, že byl předsedou závodní rady," citovala agentura Bloomberg předsedající soudkyni Gerstin Dreyerovou.

Personální manažer jednal na "příkaz shora"
Gebauer byl podle soudu odpovědný za organizování návštěv nočních klubů a nákladných večírků, z nichž se mnohé konaly v zahraničí. Vše se hradilo ze zvláštního podnikového konta.

Podle všeho však Gebauer pouze plnil nařízení Hartze, jenž byl už loni v lednu odsouzen podmíněně na dva roky a k pokutě ve výši 576 tisíc eur. Personální manažer svou vinu nepopíral, ale zdůrazňoval, že pouze plnil příkazy nadřízených.

Obhájci obou odsouzených s rozsudkem spokojeni nebyli a řekli, že se odvolají.

Johann Schwenn (vlevo), obhájce Klause Volkerta

Právníkovi Volkerta se nelíbilo, že jeho klient dostal mnohem tvrdší trest než Hartz, a prohlásil, že německá justice je "dvoutřídní". Nepřímo ji tak obvinil z podjatosti. "Výměra trestu je přehnaná," řekl televizní stanici N24 Johann Schwenn.

Revizi rozsudku nad svým klientem hodlá požadovat i Gebauerův obhájce Wolfgang Kubicki. "Soud zcela pominul skutečnost, že Gebauer jednal na rozkaz svého nadřízeného Hartze. Jeho myšlenka to nebyla," citovala ho agentura.

Vedení koncernu, který je největším výrobcem automobilů v Evropě, si podle německého tisku zjevně chtělo zástupce zaměstnanců naklonit při prosazování nepopulárních kroků. Součástí skupiny Volkswagen je i česká automobilka Škoda Auto.

Kauza se otevřela před třemi lety 
Rozsáhlá aféra vyplula na povrch v létě 2005. Podezření z nepravostí padlo i na bývalého personálního šéfa Škody Helmutha Schustera. Ten údajně budoval sítě nastrčených firem, které se ucházely o lukrativní zakázky koncernových podniků. - více zde

Schuster v procesu s Volkertem a Gebauerem vypovídal pouze v roli svědka, stejně jako bývalý předseda představenstva Volkswagenu Ferdinand Piëch.