Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Bohatí chudnou. Z dvaceti nejbohatších lidí mělo letos zisk jen pět

  • 19
O růstu bohatství Jeffa Bezose, nejbohatšího muže světa, informují média často. Podle seznamu miliardářů agentury Bloomberg však jde o jednu z mála světlých výjimek. Většina z nejbohatších lidí na světě totiž chudne. Z prvních dvaceti jmen na seznamu jich o část bohatství letos přišlo patnáct.

V roce 2018 v plusu zůstalo z dvaceti nejbohatších lidí světa jen několik. Mezi těmi, jejichž bohatství se zmenšilo, najdeme například i spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese. Ten během posledních dvanácti měsíců ztratil přes 1,6 miliardy dolarů (více než 36,5 miliardy korun).

Zdaleka však neztratil nejvíc. Nejhůře letos dopadl Mark Zuckerberg, který má z pěti set boháčů, které Bloomberg sleduje, nejvyšší ztrátu. Především kvůli několika kauzám ohledně nedostatečného zabezpečení uživatelských účtů, aféře kolem společnosti Cambridge Analytica a zvěstech o prodávání uživatelských informací třetím stranám, po kterých rapidně klesla hodnota akcií Facebooku, skončil letos téměř 20 miliard dolarů (452 miliard korun) v minusu.

O lehce přes 4 miliardy dolarů lépe na tom je Amancio Ortega, zakladatel Inditexu. Tomu patří mimo jiné i značky Zara nebo Bershka. Se ztrátou 15 miliard dolarů (téměř 340 miliard korun) následuje na seznamu hned za Zuckerbegem.

O necelých 6 miliard dolarů výše najdeme Jacka Ma, šéfa společnosti Alibaba Group. Ten přišel jen o „pouhých“ deset miliard dolarů (226 miliard korun).

V zisku letos neskončila ani čtvrtina z pěti set nejbohatších lidí světa. Nejvíce jich přišlo o jednu až tři miliardy dolarů.

Miliardářům se zisky vévodí Bezos

Prvním z těch, kteří zůstali v plusu, je Jeff Bezos, majitel společnosti Amazon. Od začátku roku k dnešnímu dni vydělal přes 22 miliard dolarů (více než 597 miliard korun).

V závodu o místo nejbohatšího muže světa se Bezosův náskok i díky Gatesovým ztrátám vyšplhal na více než 30 miliard dolarů. Jeho letošní zisky však v porovnání s ostatními miliardáři dalece přesahují průměr.

Druhý největší výdělek měl z dvaceti nejbohatších lidí Steve Ballmer, bývalý šéf Microsoftu a jeho největší akcionář. Připsal si 5,77 miliardy dolarů (130 miliard korun).

Ballmera s téměř totožným ziskem, kolem 3,96 miliardy dolarů (přes 89 miliard korun), následují Bernard Arnault a Mukesh Ambani. Arnault vlastní například luxusní značku Louis Vuitton, Ambanimu patří 40% podíl v Reliance Industries, jednom z největších komplexů na těžení ropy na světě.

Zisk měla v uplynulém roce i Francoise Bettencourt Meyersová, podle senamu Bloombergu nejbohatší žena světa. Vlastní 33 procent společnosti L´Oréal a letos se její bohatství zvětšilo o 1,78 miliardy dolarů (více než 40 miliard korun).

Nejbohatší lidé světa a kolik jim dal a vzal rok 2018
1 Jeff Bezos + 22,7 miliardy dolarů
2 Bill Gates - 1,62 miliardy dolarů
3Warren Buffett- 5,8 miliardy dolarů
4Bernard Arnault+ 3,96 miliardy dolarů
5Amancio Ortega- 15,8 miliardy dolarů
6Carlos Slim- 6,99 miliardy dolarů
7Mark Zuckerberg- 19,8 miliardy dolarů
8Larry Page- 2,06 miliardy dolarů
9Larry Ellison- 3 miliardy dolarů
10Sergey Brin- 2,08 miliardy dolarů
11Francoise Bettencourt Meyersová+ 1,78 miliardy dolarů
12Mukesh Ambani+ 3,97 miliardy dolarů
13Charles Koch- 4,98 miliardy dolarů
14David Koch- 4,98 miliardy dolarů
15Jim Walton- 4,27 miliardy dolarů
16Robert Walton- 4,98 miliardy dolarů
17Alice Waltonová- 4,94 miliardy dolarů
18Steve Ballmer+ 5,77 miliardy dolarů
19Jack Ma- 10 miliard dolarů
20Jacqueline Marsová- 448 milionů dolarů

Zdroj dat: Bloomberg