Účastníci stávky odborové unie společnosti General Motors ve městě Wentzville v...

Účastníci stávky odborové unie společnosti General Motors ve městě Wentzville v Missouri se během protestu ohřívají nad otevřeným ohněm. (11. října 2019) | foto: ČTK

Nejen obchodní válka. Ekonomiku USA ohrožuje i stávka GM a krize Boeingu

  • 16
Šrámy na americké ekonomice nezanechává jen obchodní válka, kvůli které zdražuje zboží a klesá poptávka. Svůj díl na tom, že se nedaří výrobnímu sektoru, mají i problémy dvou největších firem výrobního sektoru: Boeingu a General Motors.

Ekonomové a analytici se obávají, že výrobní sektor v USA, který poznamenala obchodní válka, v říjnu třetí měsíc v řadě klesne. Nižší výkon amerických továren může snížit HDP ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Svět čeká na dohodu a usmíření celní bitvy, ale ani to by stoprocentně nepomohlo. Nezanedbatelná rizika totiž představuje pokračující stávka v automobilce General Motors a problémy Boeingu zejména s opětovným startem Boeingů 737 MAX.

Jde o dvě největší průmyslové firmy ve Spojených státech. „Celkový dopad stávky GM uvidíme v datech za říjen,“ uvedl ředitel Institutu řízení zásob Tom Derry.

Stávka v automobilce je vyčerpávající. Padesát tisíc dělníků nechodí do práce už od poloviny září, tedy měsíc a vyřešení situace je zatím v nedohlednu. Společnost na tom tratí 90 milionů denně. Stávka podle CNN negativně zasahuje dodavatelský řetězec. General Motors má kolem deseti tisíc subdodavatelů, od dodavatelů sedadel po výrobce čipů. Mnoho z nich muselo kvůli situaci omezit výrobu.

Dopady stávky se mohou negativně promítnout i na trhu práce a v nižší spotřebě domácností během vánoční sezony. Desetitisíce pracovníků nedostávají řádné mzdy.

Krize Boeingu už reálnou ekonomiku poznamenala. HDP se kvůli problémům s letadly ve druhém čtvrtletí podle ekonoma Michaela Pearceho snížilo o čtvrt procentního bodu. Podle něj to může trvat do konce roku. V červenci Boeing uvedl, že bude muset možná dočasně pozastavit výrobu letadel, která v březnu uzemnil po dvou smrtelných nehodách.

Centrální banka FED ve své prognóze očekává, že HDP v posledním kvartále klesne na 1,3 procenta z dvou procent ve třetím čtvrtletí.