ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

V Belgii se 165 sousedů složilo na sázenku, vyhráli v loterii 143 milionů eur

  • 38
Stopětašedesát sousedů z belgické vesnice Olmen se složilo na skupinovou sázenku v loterii EuroMillions – a teď na ně čekají skutečně bohaté Vánoce. Na svůj tiket totiž vyhráli dohromady více než 143 milionů eur, v přepočtu tedy 3,5 miliardy korun. Je to největší skupinová výhra v historii Belgie.

Na sázenku se všichni složili rovným dílem, píše BBC. Každý tak nyní z výhry získá 868 tisíc eur (přes 21 milionů korun).

Do úterního slosování bylo přihlášeno více než 27 milionů losů. Mluvčí loterie Joke Vermoereová uvedla, že skupinové výhry nejsou v Belgii neobvyklé, ale že toto byla největší skupinová výhra v historii.

Vermoereová dodala, že byla ve středu v trafice, když se někteří z výherců dozvěděli šťastnou zprávu. Jejich reakce se podle ní pohybovaly od stoického postoje až po euforii. Vítězství označila za „nejlepší vánoční dárek“.

Majitel trafiky, která prodává skupinové sázenky už několik let, řekl, že zprávu musel opakovat „pětkrát až šestkrát“, protože jeho zákazníci nemohli uvěřit, že vyhráli. Totožnost výherců nebyla zveřejněna.

Nejde o nejvyšší jackpot v historii EuroMillions – v červenci vyhrál jeden hráč z Velké Británie 195 milionů liber (5,4 miliardy korun). O několik měsíců dříve vyhrál britský pár z Gloucesteru 184 milionů liber (5,1 miliardy korun).

Loterie EuroMillions vznikla v roce 2004 a hraje se v devíti evropských zemích – v Belgii, Francii, Británii, Španělsku, Portugalsku, Irsku, Rakousku, Švýcarsku a Lucembursku. Majitel vítězného lístku se po ověření může sám rozhodnout, zda chce zůstat v anonymitě.

,