Lehman Brothers, New York

Lehman Brothers, New York | foto: Profimedia.cz

Banka Lehman Brothers podváděla, tvrdí rozsáhlá zpráva

  • 70
Investiční banka Lehman Brothers, jejíž pád v roce 2008 byl předzvěstí globální finanční krize, falšovala dlouhé týdny před svým kolapsem účetnictví. Tvrdí to rozsáhlá zpráva amerického soudního vyšetřovatele, který z podávání zavádějících informací viní i auditorskou firmu Ernst & Young.

Zpráva vyšetřovatele Antona Valukase má okolo 2200 stránek a bude zřejmě důležitou stopou, která by mohla vést k potrestání vrcholových manažerů Lehman Brothers. Důkazy ve zprávě míří i proti bývalému šéfu obří banky Dicku Fuldovi. (více o pádu Lehman Brothers)

On a další členové vedení údajně věděli, že se účetní výkazy na začátku roku 2008 od skutečného stavu liší o 50 miliard dolarů. Tyto peníze banka nezodpovědně použila na rizikové investice, což vzápětí různými účetními triky tajila.

Důvodem účetních manévrů bylo naoko vylepšit obrázek o hospodaření banky a navodit dojem, že je hypoteční agentura zdravá. Jenomže měla ve skutečnosti vážné problémy se špatnými úvěry a o padesát miliard přišla.

Rok práce, miliony dokumentů...

Valukas v dokumentu, na němž pracoval přes rok, obviňuje také auditorskou společnost Ernst & Young, která podle něj potvrzovala správnost účetní akrobacie Lehmanů. Vyšetřovatel se svým štábem shromáždil a přezkoumal několik milionů dokumentů a udělal mnoho rozhovorů s lidmi, kteří znají vnitřní mechanismy fungování této banky.

Pádem Lehman Brothers se de facto finanční krize jako lavina rozšířila mimo Spojené státy do celého světa a ochabla vzájemná důvěra finančních ústavů, které si přestaly půjčovat. Peníze se tak nedostaly ani k lidem. Lehman Brothers doplatila na spekulace s hypotékami, které  splasknutím realitní bubliny výrazně ztratily na hodnotě, krach Lehman Brothers byl do té doby největším krachem investiční banky v USA.

V době, kdy nad Lehman Brothers převzal kontrolu stát, také prudce padaly burzy po celém světě včetně Prahy. Výjimkou nebyly až třicetiprocentní propady, kvůli nimž se dočasně zastavovalo obchodování a akciemi.