(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: David Taneček, ČTK

Svět v roce 2030? Stroje by mohly nahradit až 375 milionů pracujících

  • 83
Až 375 milionů lidí na celém světě bude do roku 2030 muset změnit své místo, upozorňuje studie McKinseyova globálního institutu. Podle ní budou nejvíce ohrožení zaměstnanci rychlého občerstvení nebo operátoři strojů. Změna ve výrobě bude svou velikostí podobná vlně z počátku 20. století.

Nejvíce ohrožená místa jsou podle ní ta, která zahrnují fyzickou práci v předvídatelném prostředí, tedy operátoři strojů a zaměstnanci rychlého občerstvení, napsal server CNN.

Roboti místo lidí: zvládnou být soudci, lékaři i dělníky

Lidem, kteří nechtějí přijít o zaměstnání, tak nejspíš nezbude nic jiného, než se rekvalifikovat . „Model, podle kterého se lidé vzdělávají v prvních 20 letech svého života a v těch následujících 40 nebo 50 pracují, je pryč,“ tvrdí Susan Lindová z McKinseyova globálního institutu (MGI). „Budeme se muset učit po celou dobu své kariéry,“ dodává.

Autoři studie tuto masivní proměnu připodobňují k počátku 20. století. Úsilí, kterého bude nutné k tak rozsáhlé automatizaci vynaložit navíc ztotožňují s Marshallovým plánem, kdy po konci druhé světové války USA utratily zhruba 13 miliard dolarů za pomoc poválečné západní Evropě.

Plán na rekvalifikaci pracovníků by mimo jiné zahrnoval velké investice do nových vzdělávacích programů. Nová místa by tak měli najít především ti pracovníci, kteří jsou schopní a ochotní rozvíjet své dovednosti. „Předpovědi o tom, jak roboti připravují lidi o zaměstnání, jsou přehnané,“ tvrdí Lundová. „Ano, práce bude automatizována, ale bude dostatek jiných pracovních míst pro každého,“ dodává.

Neočekává se, že by se automatizace dotkla těch pracovních míst, které zahrnují řízení lidí. Sociální interakci, či odborné znalosti oboru. Menším rizikům automatizace čelí také například zahradníci, instalatéři a pracovníci v péči o děti a staré lidi.