Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Americká ekonomika si možná vyžádá další pomoc, uvedla centrální banka

  • 22
Pokud se stav americké ekonomiky a její vyhlídky nezačnou už brzy zlepšovat, chce se o její částečnou resuscitaci pokusit tamní centrální banka.

Šéf její newyorské pobočky William Dudley řekl, že úřad zvažuje další podpůrné kroky kvůli vysoké nezaměstnanosti a příliš nízké inflaci.

"Pokud se hospodářské vyhlídky nezačnou vyvíjet takovým způsobem, že v brzké době budu mít větší důvěru v lepší výsledky jak u zaměstnanosti, tak u inflace, budou další kroky zřejmě nezbytné," řekl Dudley, jehož citovala agentura Reuters.

Banka by například mohla nakoupit další státní dluhopisy. To je jedna z možností, které jí ještě zbývají, protože základní úroky jsou už delší dobu prakticky na nule.

Ekonomika od konce loňského roku ztrácí na síle. Ve druhém čtvrtletí podle konečných údajů vzrostla o 1,7 procenta, což je nejpomalejší tempo za téměř rok. Hospodářství prudce zpomalilo růst z 3,7 procenta v prvním čtvrtletí.

William Dudley je považován za bankéře, který patří mezi takzvané holubice. Ti se snaží prosazovat takovou měnovou politiku, která podporuje hospodářský růst a tvorbu pracovních příležitostí. A to i za cenu, že se tím přechodně zvýší inflace. Opakem jsou jestřábi, kteří dávají důraz na boj s inflací a udržení cenové stability.

,