Logo Amazonu | foto: Reuters

Amazon nakoupil elektroauta. Za 10 let chce mít nulovou uhlíkovou stopu

  • 112
Šéf gigantu Amazon a nejbohatší člověk planety Jeff Bezos slíbil, že jeho firma bude uhlíkově neutrální a splní cíle pařížské klimatické dohody pro rok 2040. Vlastně doufá, že se mu to podaří ještě o deset let dřív.

Bezos na tiskové konferenci ve Washingtonu oznámil spuštění klimatického závazku, ke kterému se může připojit jakákoli firma. Jeho cílem je splnit cíle pařížské klimatické dohody a mít nulovou uhlíkovou stopu o deset let dřív, než v roce 2040, jak bylo dohodnuto. 

Amazon proto například nakoupil sto tisíc elektroaut, která budou doručovat jeho zásilky. Sníží tak svou spotřebu klasických pohonných hmot. První začnou jezdit v roce 2021.

Bezos tak reaguje i na protesty více než 1500 zaměstnanců proti dopadu firmy na životní prostředí ohlášené na dnešek. Organizátoři akce Bezosův slib přivítali, ale podle nich je to pořád málo.

Inspirace Grétou. Za klima budou stávkovat i pracovníci Amazonu

Kromě online obchodu a zásilkové služby firma provozuje také datová centra a cloudové služby. Podle Mezinárodní energetické agentury právě datová centra v roce 2018 zkonzumovala procento celosvětové spotřeby energie. Poptávka po cloudových službách by navíc měla dál růst, popisuje BBC.

Podle Bezose pochází 40 procent energie, kterou Amazon spotřebuje, z obnovitelných zdrojů. Do konce 2030 má tento podíl narůst na 100 procent. Firma chce také investovat 100 milionů dolarů do obnovy lesů a mokřadů. Bude rovněž pravidelně měřit a informovat o svých emisích skleníkových plynů. 

Trumpova administrativa v roce 2017 prohlásila, že účast Spojených států na plnění pařížské klimatické dohody odvolává. Jejich nejmajetnější občan chce být nyní o dekádu napřed.