(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Americké akcie lámou rekordy, ztráty z loňska jsou minulostí

  • 60
Americké akcie posilují, tamní akciové indexy S&P 500 a Nasdaq Composite v úterý překonaly svá historická maxima. K růstu přispěla řada výsledků hospodaření firem, které předčily očekávání analytiků a zmírnily tak obavy z prvního čtvrtletního poklesu zisků největších amerických firem za několik let.

Americké akcie dokázaly umazat ztráty, které utrpěly koncem minulého roku. Prudký propad koncem prosince 2018 způsobil, že index S&P 500 vykázal v loňském roce nejslabší výkon od roku 2008.

Akciový trh se však dokázal vzpamatovat, přispěla k tomu politika americké centrální banky a také pokrok USA ve vyjednávání s Čínou, uvedl web stanice CNBC.

Akciový index S&P 500 v úterý vzrostl o 25,71 bodu neboli 0,88 procenta na 2933,68 bodu, což je jeho historické maximum. Na této úrovni byl index naposledy loni v říjnu, poté následoval propad.

Posílilo devět z 11 velkých sektorů, které jsou součástí indexu S&P. Oživily také firmy ze sektoru zdravotní péče, které v uplynulých dvou týdnech klesaly hlavně kvůli obavám o budoucí politiku USA v této oblasti.

Nejlepšího výsledku v historii dosáhl v úterý také index technologického trhu Nasdaq. Ten stoupl o 105,56 bodu čili 1,32 procenta na 8120,82 bodu. Index Dow Jones v úterý stoupl o 145,34 bodu, tedy 0,55 procenta, na 26 656,39 bodu.

Twitter překvapil analytiky, přilákal miliony nových uživatelů a zvýšil zisk

Výsledky hospodaření pomohly k vysokému růstu akcií sociální sítě Twitter a výrobce hraček Hasbro. Posílil také výrobce nápojů Coca-Cola a zbrojovka Lockheed Martin. Výsledky všech těchto firem překonaly očekávání analytiků.

Vzrostly také akcie internetového obchodu Amazon, který má zveřejnit výsledky tento týden. Naopak pokles ziskové marže způsobil ztráty akcií výrobce drogistického zboží Procter & Gamble.

Nová maxima přicházejí poté, co některé ukazatele na americkém trhu dluhopisů poukazují na potenciální recesi v největší světové ekonomice, napsal deník Financial Times.

Podle listu však čtvrtletní výsledky firem z indexu S&P 500 zatím nepotvrzují obavy analytiků, podle kterých mělo v minulém kvartálu dojít k prvnímu meziročnímu poklesu zisků těchto firem po několika letech.

Index S&P 500 zahrnuje akcie 500 největších firem, se kterými se obchoduje na amerických burzách. K meziročnímu poklesu jejich souhrnného zisku za jedno čtvrtletí došlo v roce 2016.

,