Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za špatný proud musí být sleva, apeluje regulační úřad

  1:14
Obyvatelům jedné jihočeské obce se nedávno chybou krátkodobého přepětí v síti doma roztekly zásuvky. Ačkoliv energetické firmy svou chybu při dodávce proudu uznají, často se brání hradit odběratelům náhrady. Problémy s kvalitou dodávky elektřiny se množí, a proto se Energetický regulační úřad rozhodl zasáhnout.
Energetické firmy, konkrétně jde hlavně o ČEZ, E.ON a PRE, se náhradám či slevám brání a leckdy spotřebitelům tvrdí, že na úlevy nemají nárok.

Energetické firmy, konkrétně jde hlavně o ČEZ, E.ON a PRE, se náhradám či slevám brání a leckdy spotřebitelům tvrdí, že na úlevy nemají nárok. | foto: MF DNES

"Dráty staré, vedení staré, všechno špatné. Když bydlí v domě dvě rodiny a každá má pračku, nevyperou nic. Buchty se pečou v elektrické troubě místo jedné hodiny dvě," shrnuje potíže s dodávkou elektřiny obyvatelka východočeské obce Opatovec.

"Nejpozději do konce června svoláme na úřad jednání s šéfy energetických firem. S nadsázkou řečeno jim mimo jiné sdělíme, aby si umravnili svůj personál," uvedl ředitel odboru elektroenergetiky Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček.

Úřad za poslední rok řešil zhruba stovku podnětů odběratelů elektřiny na nekvalitní dodávky či neoprávněné odpojení od proudu a zhruba 160 stížností na účtování cen. A jen v minulých týdnech mu na stole přistálo pět dopisů žehrajících na chování energetiků, kteří lidem ukvapeně odstřihli elektroměr a pak se domáhali tisíců korun za jeho nové připojení.

Na jednání chce podle něj úřad šéfy například upozornit, že už více než rok platí vyhláška o kvalitě dodávky elektřiny. Z té mimo jiné vyplývá, že pokud proud kolísá, mají spotřebitelé nárok na slevu.

"Pokud by společnosti odmítaly slevy odběratelům dávat, jsme připraveni určit vyhláškou, že musí dát v daných případech slevu například padesát procent z účtované ceny," upozornil Trávníček.

Častým problémem je podle úřadu i příliš horlivé odstřihávání elektřiny lidem či firmám, kteří udělají chybu při placení. Pokud například energetici evidují jen jednu nezaplacenou složenku, pochopitelně ji mohou vymáhat, podle zákona však nemají právo hned odpojit proud. Nezaplacení totiž musí být opakované.

Energetici: Je to složité
Energetické firmy, konkrétně jde hlavně o ČEZ, E.ON a PRE, se náhradám či slevám brání a leckdy spotřebitelům tvrdí, že na úlevy nemají nárok. Stížnost třeba na nekvalitní proud vyřídí s tím, že postaví nové vedení, to však trvá až několik let. "Po tu dobu ale odběratelé mají nárok na slevu," řekl Trávníček.

Energetické firmy namítají, že zjišťování, jak a kdy k nekvalitní dodávce proudu došlo a jak dlouho trvala, je složité, a proto se slevou váhají. "V každém případě je zákazníkům možné nahradit škodu na spotřebičích, které prokazatelně byly zničeny podpětím v síti," říká mluvčí elektrárenské firmy ČEZ Ladislav Kříž.

Problémy s nekvalitní dodávkou elektřiny připouští i E.ON, avšak stížnosti v této věci podle něj dosahují zhruba jednoho procenta ze všech řešených případů. "Informovanost občanů o uvedené vyhlášce se však zvyšuje a do budoucna lze očekávat i nárůst těchto stížností," říká mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Firma podle něj v jednotlivých případech zničené spotřebiče zaplatí, avšak na základě důkladného "prověření oprávněnosti stížnosti".

Jak vlastně chybu energetiků zjistit a dokázat, však není úplně jednoduché. Podle regulačního úřadu lze těžko přišít energetikům prasklou žárovku, chyby v dodávce proudu však lze zjistit nejlépe na elektrických spotřebičích, tedy když se "spálí" mikrovlnná trouba či varná konvice. Měření napětí pak musí provést specializovaná firma.

Pokud jde o ukvapené odpojování elektroměrů, E.ON i ČEZ říkají, že jde o výjimky, protože se zákazníky vždy nejdříve komunikují, posílají upomínky nebo je kontaktují i telefonicky.

"Pokud však chybu nenapraví, pak lze těžko odpustit nezaplacení. Bereme jako samozřejmost, že v obchodě musíme také vždy zaplatit za nákup a těžko se můžeme odvolávat na to, že když zde pravidelně nakupujeme, tak pro jednou zaplatit nemusíme," říká Kříž.

Například E.ON jen letos z důvodu neplacení odpojil přes dvanáct set zákazníků, z toho drtivou většinu tvořily domácnosti. "K neoprávněnému odpojení našeho zákazníka však dochází velmi zřídka," brání firmu Vácha. Většinou jde podle něj o situace, kdy se do bytu či kanceláře s dluhem za elektřinu nastěhuje nový, nic netušící nájemník. Než se na něj elektroměr přepíše a změna se nahlásí energetikům, jejich komando elektroměr odpojí.

Lidé, kteří se cítí energetiky poškozeni, mohou o náhradu škody požádat dodavatele nebo distributora elektřiny písemně, e-mailem, po internetu či faxem. Na vyřízení mají pak firmy zákonem určené lhůty, kdy musí případ vyřídit.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Mráz nadělal škody za stovky milionů, odhadují pojišťovny. Výborný jedná o pomoci z EU

29. dubna 2024  16:12

Pojišťovny odhadují pojištěné škody na zemědělských plodinách po nočních mrazem, které zasáhly...

RegioJet v Praze otevřel novou lounge, nabízí kafe i zmrzlinu zdarma

29. dubna 2024  15:21

Společnost RegioJet v pondělí v Praze slavnostně otevřela novou lounge pro své cestující. Do...

Májové svátky 2024: 1. května bude otevřeno, na Den vítězství se obchody zavřou

29. dubna 2024  13:03

Květnové svátky zamíchají s otevírací dobou v obchodech. Ta se řídí zákonem, který nařizuje, že...

Šok, radost i překvapení. Vylosovali jsme tři hlavní výherce jarní Megahry

29. dubna 2024  12:38

Jarní Megahra na portálu iDNES.cz dospěla do finále. Kromě poslední týdenní výhry, kterou si odnáší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...