- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Přiznám se,že jsem ten dlouhatánský článek nečetl celý.Mám osmdesátšest let.Moje matka bez kostky Magi polévku neuvařila.V naší domácnosti se nejprve používal Masox ,nyní do polévek házíme kostky polského Kucharku.Totéž dělají i moji dva sourozenci.Všichni žijeme.Oni jsou o deset let mladší než já.Ne každému asi ta sůl vadí.
Sůl bych si nepřidal do talíře ani omylem. Na to se mám příliš rád. A nechápu tento zlozvyk velkého počtu lidí.
Soli kyseliny glutamové jsou podle českého chemického názvosloví glutamany. Podle stejného názvosloví je glutamát pouze disociovaným kationtem kyseliny glutamové
Proboha, jak slovutná paní (nebo slečna) redaktorka přišla na cenu kvalitního vývaru 3 litry za 300 Kč? A navíc ještě několik hodin u sporáku? To do toho hrnce dává půl krávy a pak fouká do plamene? Dělala někdy opravdu doma vývar? Nic jiného než vlastní vývar doma nepoužívám a vyjde mě to podstatně levněji, než kdybych kupovala blivajzy průmyslových bujónů, o chuti a zdraví prospěšnosti nemluvě. On se dá chutný vývar pořídit velmi levně, stačí jen při vaření myslet a chytře využívat mrazák. Ať už vykosťuji jakékoliv maso, kosti vždy schovám do mrazáku, stejně tak nepotřebné skrojky nebo třeba nevyužité košťály od zeleniny či odlámané konce z chřestu ale i tuhé stonky některých bylinek. A když mám nashromážděno dost surovin, dám na pekáč, přidám podle potřeby něco málo kořenové zeleniny a na čtvrtky nakrájenou cibuli a vše cca 3/č hodiny zapeču. Potom vyklopím do 8l !! hrnce, přidám 1-2 bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření, trochu soli a zaliju téměř po okraj vodou, uvedu do varu, stáhnu plotnu na minimum aby se to jen takzvaně táhlo a víc se toho nevšímám, nechám klidně přes noc. Takže cenově většina surovin, co by se jinak vyhodilo plus cca 2 mrkve, 2 cibule, 1 petržel a kousek celeru, špetka toho koření viz výše – suma sumárum 50,- kč? Část vývaru odeberu, nakrájím obrané maso z kostí, zavařím kousek čerstvé zeleniny a mám luxusní polévku, zbytek vývaru po přecezení a vychladnutí naleju do plastových misek a zamrazím. Práce minimum – dohromady do hodinky? Ale ta chuť je k nezaplacení!
Normalne jsem dostal chut si vyvary taky delat (ja je normalne nedelam - ani z tech "kostek"; kdyz uz, tak zeleninove polivky, nebo treba cockovou - ale to neni vyvar). Dik.
Jednou jsem koupil "smes" na obalovani (rohliky nejim, tak si strouhanku nedelam). ... No to maso jsem mohl vyhodit. .... Ja vul se totiz nepodival na slozeni - bylo tam, a to fakt nekecam, 30% soli. Ktere prase to vubec muze dat do regalu?
To je jedno, stejně si spousta lidí polívku osolí ještě předtím, než ji ochutnají
ja z pohodlnosti používam ten Vitana natur bez glutamanu. určite však nie podľa návodu - kocka na 1/2 litra vody (skôr do 3 a viac litrov výsledného produktu). a nikdy nie do klasickej hovädzej alebo slepačej polievky..
Již několik let si děláme domácí vývar. Hodíme kosti a maso na plech do trouby. Chvílí pečeme a pak do pomalého hrnce přes noc. Ráno jen necháme vychladnout a nalijeme do plastových pytlíku na kostky ledu. Práce celkem na půl hodiny. Když pak děláme polívku, hodíme do horké vody několik kostek bujónu a je to. A žádné dochucovadla (kostky, magi, vegetu atd) nepoužíváme. Je cítit příjemná chuť masa s minimem soli. Luxus...
Bujony jsou hnus. Neni nad poctivy vyvar.
Mě se v článku líbí ta část, jde glutamát je nebezpečný, protože vám jídlo s ním víc chutná. Nešlo by to vyřešit tím, že prostě budeme dělat jídlo tak, aby nebylo dobré? To by problém s přejídáním mohlo vyřešit.
No já hlavně nemůžu pochopit, proč kvalitní jídlo znehodnocovat glutamátem. Když použiju kvalitní suroviny, tak výborně chutná i bez glutamátu. Jo pochopím, že když je jídlo vyrobeno průmyslově z náhražek bez chuti, které mají pouze funkci plnidla, je potřeba uměle zvýraznit chutě minimálního množství „základní“ (a mnohdy ještě nekvalitní) suroviny, protože jídlo by pak bylo mdlé.