Diskuze

TEST DNES: Hovězí bujony v kostce ochromí chuť nadbytkem soli

Prý je při vaření nikdo nepoužívá, a přesto se bujony v kostce vyrábějí už víc než sto let. MF DNES zjišťovala, jestli je možné najít polotovar chutný a výživný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M23i19l82a84n 31K22e45s40l

24. 9. 2019 17:05

Přiznám se,že jsem ten dlouhatánský článek nečetl celý.Mám osmdesátšest let.Moje matka bez kostky Magi polévku neuvařila.V naší domácnosti se nejprve používal Masox ,nyní do polévek házíme kostky polského Kucharku.Totéž dělají i moji dva sourozenci.Všichni žijeme.Oni jsou o deset let mladší než já.Ne každému asi ta sůl vadí.

0 0
možnosti

Sůl bych si nepřidal do talíře ani omylem. Na to se mám příliš rád. A nechápu tento zlozvyk velkého počtu lidí.

0 0
možnosti

Soli kyseliny glutamové jsou podle českého chemického názvosloví glutamany. Podle stejného názvosloví je glutamát pouze disociovaným kationtem kyseliny glutamové

0 0
možnosti

Proboha, jak slovutná paní (nebo slečna) redaktorka přišla na cenu kvalitního vývaru 3 litry za 300 Kč? A navíc ještě několik hodin u sporáku? To do toho hrnce dává půl krávy a pak fouká do plamene? Dělala někdy opravdu doma vývar? Nic jiného než vlastní vývar doma nepoužívám a vyjde mě to podstatně levněji, než kdybych kupovala blivajzy průmyslových bujónů, o chuti a zdraví prospěšnosti nemluvě. On se dá chutný vývar pořídit velmi levně, stačí jen při vaření myslet a chytře využívat mrazák. Ať už vykosťuji jakékoliv maso, kosti vždy schovám do mrazáku, stejně tak nepotřebné skrojky nebo třeba nevyužité košťály od zeleniny či odlámané konce z chřestu ale i tuhé stonky některých bylinek. A když mám nashromážděno dost surovin, dám na pekáč, přidám podle potřeby něco málo kořenové zeleniny a na čtvrtky nakrájenou cibuli a vše cca 3/č hodiny zapeču. Potom vyklopím do 8l !! hrnce, přidám 1-2 bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření, trochu soli a zaliju téměř po okraj vodou, uvedu do varu, stáhnu plotnu na minimum aby se to jen takzvaně táhlo a víc se toho nevšímám, nechám klidně přes noc. Takže cenově většina surovin, co by se jinak vyhodilo plus cca 2 mrkve, 2 cibule, 1 petržel a kousek celeru, špetka toho koření viz výše – suma sumárum 50,- kč? Část vývaru odeberu, nakrájím obrané maso z kostí, zavařím kousek čerstvé zeleniny a mám luxusní polévku, zbytek vývaru po přecezení a vychladnutí naleju do plastových misek a zamrazím. Práce minimum – dohromady do hodinky? Ale ta chuť je k nezaplacení!

4 0
možnosti

J32a23n 62K74o47l46a94r

17. 9. 2019 14:47

Normalne jsem dostal chut si vyvary taky delat (ja je normalne nedelam - ani z tech "kostek"; kdyz uz, tak zeleninove polivky, nebo treba cockovou - ale to neni vyvar). Dik.

0 0
možnosti

J19a53n 73K89o46l98a48r

17. 9. 2019 13:26

Jednou jsem koupil "smes" na obalovani (rohliky nejim, tak si strouhanku nedelam). ... No to maso jsem mohl vyhodit. .... Ja vul se totiz nepodival na slozeni - bylo tam, a to fakt nekecam, 30% soli. Ktere prase to vubec muze dat do regalu?

0 0
možnosti

To je jedno, stejně si spousta lidí polívku osolí ještě předtím, než ji ochutnají

0 0
možnosti

ja z pohodlnosti používam ten Vitana natur bez glutamanu. určite však nie podľa návodu - kocka na 1/2 litra vody (skôr do 3 a viac litrov výsledného produktu). a nikdy nie do klasickej hovädzej alebo slepačej polievky..

0 0
možnosti

Již několik let si děláme domácí vývar. Hodíme kosti a maso na plech do trouby. Chvílí pečeme a pak do pomalého hrnce přes noc. Ráno jen necháme vychladnout a nalijeme do plastových pytlíku na kostky ledu. Práce celkem na půl hodiny. Když pak děláme polívku, hodíme do horké vody několik kostek bujónu a je to. A žádné dochucovadla (kostky, magi, vegetu atd) nepoužíváme. Je cítit příjemná chuť masa s minimem soli. Luxus...

1 0
možnosti

Bujony jsou hnus. Neni nad poctivy vyvar.

0 0
možnosti

Mě se v článku líbí ta část, jde glutamát je nebezpečný, protože vám jídlo s ním víc chutná. Nešlo by to vyřešit tím, že prostě budeme dělat jídlo tak, aby nebylo dobré? To by problém s přejídáním mohlo vyřešit.

2 0
možnosti

No já hlavně nemůžu pochopit, proč kvalitní jídlo znehodnocovat glutamátem. Když použiju kvalitní suroviny, tak výborně chutná i bez glutamátu. Jo pochopím, že když je jídlo vyrobeno průmyslově z náhražek bez chuti, které mají pouze funkci plnidla, je potřeba uměle zvýraznit chutě minimálního množství „základní“ (a mnohdy ještě nekvalitní) suroviny, protože jídlo by pak bylo mdlé.

0 0
možnosti