Sendvič - dědictví karetního hráče

  • 3
Nebýt vášně pro hru jistého lorda, kdoví, jestli bychom znali dnešní sendviče. Co o tom říká historie gastronomie? V roce 1762 sir John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche, admirál flotily a hazardní hráč, měl rozehranou partii karet, která nebrala konce.

ČTĚTE TAKÉ:
Bagety: Překvapení skryté mezi dvěma plátky 

Protože odmítal vstát od hry, aby se šel do jídelny najíst, připravil mu kuchař k hracímu stolku malé občerstvení. Mezi dva plátky chleba vložil kousky studeného masa se sýrem - lord mohl jíst rukama, aniž umastil karty. Sendvič byl na světě.

"Náš předek neobjevil sendvič, ale zajistil mu nesmrtelnost," říká současný potomek vášnivého hráče, 11. hrabě ze Sandwiche, který v Británii provozuje síť rychlého občerstvení s názvem The Earl of Sandwich.

Dnešní sendviče mají v různých zemích různou podobu, odlišuje je chleba, náplň i způsob přípravy, princip však zůstává stejný: vrstva něčeho dobrého mezi dvěma vrstvami pečiva.

Klub sendvič: Anglická klasika. Bílé kuřecí maso a syrová zelenina mezi dvěma plátky chleba s trochou majonézy nebo dresinku.

Parisien: Klasická francouzská bageta, když je čerstvá, je vynikající. Rozkrojený chléb lehce namazaný máslem, šunka, salát nebo okurka, nic víc.

B.L.T.: Klasický newyorský sendvič (proto se vyslovuje "bí el tý"). Dva plátky toastového chleba, trocha majonézy nebo dresinku, hlávkový salát, pěkný plátek slaniny a několik koleček rajčat.

Pan bagnat: Sendvič z francouzského jihu. Kulatý chléb rozkrojený napříč, pokropený olivovým olejem, černé olivy, fazole, rajčata, cibule, paprika, kapary, tuňák, vejce...

Tramezzino: Dva trojúhelníkové plátky opečeného chleba bez kůrky pokapané olivovým olejem a balzamovým octem, mezi které se vloží typicky italské suroviny - krevety, tuňák, tresčí játra, houby, listový špenát. V Itálii je najdete spolu s "panini" všude - v barech, kavárnách, na ulici. Vychlazený chutná skvěle.

Řecký: Kukuřičný chleba, hlávkový salát, salátová okurka, rajčata, olivy, ovčí sýr. Vynikající v horku.

Sendviče mají v různých kuchyních různou podobu. Odlišuje je chleba, použité suroviny i způsob přípravy. Nápadům se meze nekladou.