Cestovku vede bývalý turecký finační ředitel a další Turek Özer. Ilustrační foto.

Cestovku vede bývalý turecký finační ředitel a další Turek Özer. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Padlá cestovka Detur se vrací

  • 7
Chceme se na českém trhu ukázat stejně jako předtím. Tak láká české klienty staronová turecká cestovka Detur na dovolenou v Turecku a Tunisku. K moři je vábí stejný člověk, který stál loni u krachu cestovní kanceláře I’m Travelling a původního Deturu.

Devrim Aknar má vinu na tom, že se stovky Čechů loni nedostaly na již zaplacené prázdniny. Byl ještě loni ředitelem firmy provozující obě kanceláře, jen pár týdnů po jejím krachu si založil novou cestovku: firmu Sede, která rychle vzkřísila obchodní název Detur. Ta se nyní tváří, že se zkrachovalými předchůdci nemá nic společného.

"Nevidím v tom problém, byl jsem jen ředitelem. Nebyl jsem odpovědný za finance. Staral jsem se o provoz," uvedl Aknar. Kdyby byl společníkem či jednatelem zkrachovalé cestovky, zákon by mu neumožnil podnikat znovu. Tím, že byl "jen" ředitelem, je právně vše v pořádku.

Takový je i názor Asociace českých cestovních agentur. "Podle informací, které mám, je to košer," uvedl její mluvčí Tomio Okamura.

Neshody s partnery
Detur je cestovka s tureckými majiteli, která dosud působila kromě České republiky hlavně ve Skandinávii a ročně má kolem 300 tisíc klientů. U nás její logo používala až do loňského krachu společnost FBSK1997, které šéfoval právě Aknar. Ten se však s majiteli rozešel ve zlém.

"Je to neetické, co provedl," míní společnice dnes již zkrachovalé firmy FBSK1997 Julie Südogan.

Aknar založil firmu Sede společně s dalším Turkem Memetem Özerem, který v ní má šedesátiprocentní podíl. Podle Aknara je Özer navíc většinovým majitelem celé sítě Detur.

"Naši klienti budou mít teď stejnou péči jako zákazníci ze Skandinávie," tvrdí Aknar, který koupil od správce konkurzní podstaty i některé movité věci ze zkrachovalé cestovky, kterou vedl.

Začátek nebude snadný
Představitelé Deturu jsou si vědomi, že firma bude mít zpočátku problém, aby ji lidé odlišili od zkrachovalé cestovní kanceláře. "Určitě se budeme zpočátku potýkat se špatnou pověstí, ale Detur je stabilní firma," tvrdí zástupkyně cestovky Věra Dedečanoglu.

Vzkříšená značka Detur je pojištěná proti úpadku cestovní kanceláře u České pojišťovny. Ta minulost jejího jednatele u zkrachovalé cestovky za problém nepovažuje.

"Při uzavírání smlouvy jsme v ceně pojistného zohlednili skutečnost, že jde o nový subjekt na českém trhu. Podmínky pro uzavření smlouvy cestovní kancelář splnila," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Česká pojišťovna už začala vyplácet peníze klientům, kteří si zaplatili u I’m Travelling a Detur zájezd a nikam nakonec neodletěli kvůli jejich krachu. Podle Bálka dostane cenu zájezdu zpět zhruba tisícovka lidí. Po FBSK1997 zůstaly podle správce konkurzní podstaty Roberta Hynka dluhy ve výši 36 milionů korun.

Největšími věřiteli jsou banky a Česká pojišťovna," uvedl Hynek. Věřitelé však moc peněz neuvidí: cestovka po sobě zanechala minimální majetek. "Prodali jsme jedno auto a pár movitých věcí, jinak po nich nic nezůstalo," uvedl Hynek.