(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Číňané skupují tuny másla. Nedostatek kostek na trhu šroubuje cenu nahoru

  • 56
Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, registruje převis poptávky po másle kolem 25 procent. Na to, že cena másla v obchodech nyní výrazně překročila hranici 50 Kč, má největší vliv to, že v Evropě stoupá cena mléčného tuku a roste poptávka po másle v zemích, kde se ho dříve tolik neprodávalo, například v Číně.

Náklady na výrobu másla ovlivňuje kromě stoupající ceny mléčného tuku i to, že meziročně vzrostly cena práce a energií, zejména elektřiny. Na jaké hranici se cena másla zastaví, nechce šéf Madety odhadovat.

„Po mém loňském předpokladu, že kostka másla bude stát až 70 korun, mě málem lynčovali, i když se nakonec tato cena stala realitou,“ předseda představenstva Madety a její generální ředitel Milan Teplý.

Kvíz: Kolik mléka nadojí stračena? A jaké máslo dát do čaje?

Na cenu másla má podle něj vliv fakt, že v Evropě stoupá cena mléčného tuku, a proto je máslo dražší. V takzvaných netradičních zemích jako třeba Číně, uvedl Teplý, roste poptávka po másle.

„A v těch tradičních se spotřebitelé stále více přiklánějí ke konzumaci másla místo rostlinných tuků. Je třeba připomenout, že finální cenu výrobku v regálech obchodů neovlivňuje pouze výrobce. Naše cena je samozřejmě ještě podrobena revizi obchodníka. Máslo z Madety pochopitelně bude vždy o něco dražší než ostatní, protože je kvalitativně nejlepší,“ řekl Teplý.

Poptávka ještě vzroste

Firma vyrobí asi 120 tun másla týdně, v máslárně v Plané nad Lužnicí pracuje 12 lidí. Mléka pro výrobu másla má nyní Madeta dost. Teplý ale odhaduje, že kvůli stavbě nové sýrárny v Plané nad Lužnicí bude koncem roku poptávka firmy po syrovém mléku vyšší než teď.

Madeta zpracuje 950 000 litrů mléka denně. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Největší česká mlékárna Madeta má 1 500 zaměstnanců a asi 220 dodavatelů mléka. Exportuje pětinu produkce.

V roce 2016 zvýšila Madeta konsolidovaný zisk po zdanění o 121 procent na 371,2 milionu Kč, konsolidované tržby klesly o necelých sedm procent na 5,25 miliardy Kč. Výsledky za loňský rok firma dosud nezveřejnila.

Před rokem ceny másla v českých obchodech atakovaly rekordní hranici:

12. července 2017