Discmany vedou, počítejte s MP3

  • 20
Přenosné hudební přehrávače. Pod tímto pojmem si dnes stále více milovníků hudby představí oválnou placatou krabičku se sluchátky - discman - a mnohdy s přelepkou MP3. Do sluchátek si stále více posluchačů pouští komprimovanou hudbu.

Tento formát záznamu je totiž úspornější a pohodlnější než klasický digitální záznam. Přesto jsou z přenosných přehrávačů zatím nejpopulárnější CD přehrávače neboli discmany.

Se sluchátky na uších se lidé procházejí po ulicích již mnoho let. Rozdíl je jen v tom, jakou hudbu si pouštějí a z čeho si ji pouštějí. Na trhu je výběr přehrávačů od nejjednodušších discmanů po odlehčené superpřístroje s podporou MP3, akumulátory a přídavnými funkcemi.

Současná nabídka přehrávačů CD začíná zhruba na hranici 1000 korun. Většinou to jsou neznačkové produkty, v této kategorii lze najít i nejlevnější modely značkových firem. Bývají to jednoduché přístroje bez ochrany proti otřesům, bez dálkového ovládání a dalších vymožeností.

Uspokojí spíše nenáročné uživatele. Ve střední kategorii výrobků se vyskytují dvě skupiny. Jednak to jsou dobře vybavené CD přehrávače klasických zvukových disků, jednak CD přehrávače s možností přehrávání souborů MP3 či jiné komprimované hudby.

Na co myslet při výběru přehrávače

První varianta uspokojí náročnější příznivce hudby, kteří požadují hlavně dokonalý zvuk. Pokud máte doma rozsáhlý archiv zvukových CD, ale počítáte s rozšířením diskografie v MP3, bude pro vás ideální druhá varianta. Co mají obě varianty společné, to je absence dobrých sluchátek v základní výbavě. Téměř všechny skupiny přehrávačů se dodávají se sluchátky o třídu až dvě horšími, než je přístroj.

Nejvyšší kategorie CD přehrávačů je často zvukově kvalitní, umožňuje přehrávání souborů MP3 včetně seznamů skladeb, navíc obsahuje integrované rádio. Tyto přístroje se dají pořídit od 5000 korun. Kromě spousty funkcí jsou podstatné také menší rozměry a nižší hmotnost. Přístroje jsou často vybaveny nabíjecími akumulátory, čímž výrobce šetří kapsu zákazníka.

Přenosné přehrávače

- časy walkmanů skončily

- na trhu převládají discmany

- MP3 přehrávače budou brzy nutností

MP3 přicházejí
Nabídka přehrávačů MP3 souborů je velice pestrá. Od klasických discmanů přes přehrávače s integrovanou pamětí a paměťovými kartami až po přístroje s vestavěným pevným diskem. Liší se samozřejmě i cenou, která začíná kolem 2000 korun za přístroje s interní pamětí a končí kolem 25 000 korun za přístroje s pevným diskem.

U přehrávačů MP3 souborů je někdy už v základní verzi možnost nahrávat přes interní mikrofon, takže přístroj může fungovat jako diktafon. Například u přístroje s 512 MB pamětí můžete zaznamenat až 141 hodin mluveného slova. Do budoucna lze očekávat, že se nabídka přehrávačů paměťových karet bude dále rozšiřovat.

Se vzrůstající kapacitou a možností některých typů data zabezpečit začíná být tento typ přehrávačů zajímavý i pro producenty hudby, protože mohou prodávat hudbu téměř bez obav. "Zabezpečenou" hudbu lze totiž přehrát pouze na přehrávači, pro který byla zakoupena.

Také přehrávače s pevným diskem nabízejí zajímavé možnosti. Například počítačová firma Apple nabízí svůj přístroj iPod s možností stahovat hudbu z internetu. V počítači máte program s přístupem k seznamu skladeb, ze kterých si můžete vybrat. Po zaplacení lze libovolnou skladbu stáhnout na disk a následně do iPodu. Platí se jenom za skladby, které skutečně posloucháme.

Jaké disky bude přístroj přehrávat?
Všechny přehrávače musí být schopny přehrát klasické hudební CD. U některých CD chráněných proti kopírování se může stát, že v hi-fi věži půjdou přehrát, ale v přenosném přístroji ne. V takovém případě je třeba kontaktovat výrobce a žádat výměnu příslušného CD. U nových chráněných disků by se vám to ale stát nemělo.

Většina přístrojů přehraje i vypalovaná hudební CD (CD-R), lepší přístroje navíc přepalovatelná CD-RW. U přehrávačů komprimované hudby je absence CD-RW dosti citelným omezením. Zatímco odvětví dříve ovládali klasičtí výrobci zvukových soustav (Sony, Philips, přehrávání souborů MP3 postupně opanovávají výrobci počítačů a počítačových komponent.

,