Restaurace u Zachariáše v Telči se umístila v popředí žebříčku.

Restaurace u Zachariáše v Telči se umístila v popředí žebříčku. | foto: MF DNES

České restaurace vaří jídla chutná i nepoživatelná

  • 37
Tisíce návštěvníků obdivují hrady a zámky a po prohlídce bývají většinou hladoví. Jak se nasytí v okolních restauracích a hospůdkách, pokud nemají peníze na rozhazování? To zjišťoval TEST MF DNES.

Během pouhých tří dnů minulého týdne jsme s odborníkem na gastronomii objeli šestnáct "občerstvoven" střední třídy u nejnavštěvovanějších českých a moravských památek.

GRAFIKA: VÝSLEDKY TESTU
JAK DOPADLY RESTARUACE NAJDETE ZDE

Kombinace pohledu běžného turisty, představovaného redaktorem MF DNES, a profesionála - vedoucího gastronomického studijního střediska Vysoké školy hotelové v Praze 8 Jana Rezka - přinesla zajímavou sondu nejen do kvality nabízených jídel, ale také do úrovně restaurací.

Morava je levnější než Čechy
Původním záměrem bylo vyzkoušet všude úroveň české (byť původem maďarské) klasiky: guláše s knedlíkem. To se však ukázalo jako nemožné, neboť zvláště v Čechách nebyl na rozdíl od Moravy guláš mnohdy k mání; nahradilo jej tedy "vepřo knedlo zelo", případně jiné hotové jídlo.

Okusili jsme šest gulášů, čtyři vepřové se zelím a knedlíkem, jednu sekanou svíčkovou a jednu hovězí s rajskou a kolínky. Hotovky se většinou dostanou pouze do 15. hodiny, takže ve čtyřech případech jsme úroveň restaurací testovali další klasikou: smaženým kuřecím řízkem s bramborem.

Jedním ze zajímavých postřehů naší sondy byly cenové rozdíly mezi restauracemi. "Po prozkoumání jídelníčků se ukázalo, že na Moravě jsou hotová jídla v průměru o deset korun levnější než v Čechách. Přitom jsme všude byli v turisticky atraktivních lokalitách," zmiňuje jeden z výsledků testu gastronomický odborník Jan Rezek.

I tento zdánlivě nevelký rozdíl se při rodinném obědě docela dost projeví, zvláště když v průměru o něco levnější jsou na Moravě také nápoje.

Plné břicho bez zážitku
A jak nám při testu chutnalo? Průměrně. "V této turistické kategorii se můžete nasytit, ale nijak zvlášť si nepochutnáte. Dvanáct set ujetých kilometrů přineslo pouhých pět jídel, z nichž měly chuťové buňky radost," říká Jan Rezek.

Naopak dva kuchařské výtvory téměř nebyly k jídlu, jeden byl zase nepřípustně studený. V jihočeském Rožmberku nad Vltavou jsme v Restauraci u pana Lukáše dostali děsivě přesolenou sekanou svíčkovou; guláš v lednickém Obecním domě byl zase zkyslý, studená byla hovězí pečeně s rajskou omáčkou a kolínky v restauraci Pod Hradem v Českém Šternberku.

Ale neobstojí argument, že v této cenové kategorii nelze očekávat žádnou kvalitu: přesvědčivě to vyvracejí podniky, jež v našem testu skončily na prvních třech místech. Vítězem se stala restaurace U Tesařů v obci Bítov vzdálená dva kilometry od stejnojmenného hradu. V ní jsme dostali chutný vepřový guláš s domácími knedlíky za pouhých 39 korun.

"Nízké ceny, výborné jídlo, precizní obsluha, čistý a upravený interiér včetně toalet," tak ji charakterizoval hodnotitel Jan Rezek. Obdobně dobré guláše jsme ochutnali Nad Hradem v Křivoklátě za 68 korun i Pod Zámkem ve Vranově nad Dyjí za 55 korun.

Nejlepším, protože největším a nejšťavnatějším kuřecím řízkem se mohli pochlubit U Zachariáše v Telči, nejtenčím a nejsušším naopak v restauraci Kulturního domu Deštná nedaleko zámečku Červená Lhota. Přitom cenový rozdíl mezi nesrovnatelnými pokrmy byl pouhých sedm korun.

,