Bude ročník 2004 špičkový, nebo jen průměrný?

  • 5
Jaký bude letošní ročník? Lepší, nebo horší než v minulých letech? Otázka, která zajímá každého milovníka vína. Sami vinaři však na ni neradi odpovídají. "To mohu říct teprve, až ochutnám víno. Loňský rok se dopředu chválil, ale v podstatě to není pozitivní ročník, chyběly v něm třísloviny," říká mikulovský vinař Josef Peřina.

"S prognózami můžeme začít, až když má podzim půlku za sebou, když už vidíme, jak se hrozny vybarvily, jak zrají, kolik budou mít cukru...," dodává Miloš Michlovský z Rakvic.

Trochu jasno už vinaři přece jen mají: když září nezklame a nadělí ještě několik teplých slunečných dní a nepřijdou velké deště, můžeme se těšit na dobrá, nebo dokonce vynikající vína. Na Moravě jsou vinaři vesměs optimističtí. Říkají: Léto bylo sice studené, ale září to může ještě dohnat. Pokud bude teplo a nebude moc pršet, může to být dobrý, možná i špičkový ročník.

"Kdyby bylo ideální počasí, mohli bychom se přiblížit i k ideálním ročníkům," říká Ludvík Budín zValtic. "Ale jen na vinicích, kde byla provedena regulace hroznů." Výnosy totiž budou letos vysoké. V Čechách jsou trochu pesimističtější.

"Když to dopadne dobře, bude průměrný ročník, když špatně, bude horší," říká Karel Hejduk z Mělníku. "Pokud bude nadprůměrně teplé září a říjen, budou jakostní vína i nějaké kabinety," předpovídá Ivan Váňa z Chrámců u Mostu.

"Pokud ne, budeme kupovat cukr, a to jsme si už v posledních letech odvykli." O osudu ročníku rozhodují dvě období: doba odkvětu a začátek zrání, kdy bobule měknou a začínají se vybarvovat.

První proběhla na jaře bez problémů a druhá teprve přichází. Pokud bude taková, jak si vinaři přejí - přes den kolem 25 stupňů, v noci ne méně než 15, žádné velké deště - dopadne to dobře. Studený deštivý začátek léta révě tolik neuškodil.

Choutky slavných jsou někdy podivné
Co se nalévá na Hradě? Více ZDE.

"Pro révu bylo výhodné, že v červenci nebylo sucho a žádné příliš velké sluníčko. Pro tu vegetativní etapu, kdy se vytvářejí listy a hrozny jsou ještě zelené, to bylo dobré, ba přímo vynikající," míní František Mádl z Velkých Bílovic.

Horší ročník neznamená automaticky špatné víno. I z méně dobrých ročníků mohou vzejít dobrá vína. Od vín z výborných ročníků se odlišují tím, že nejsou dost plná a jsou dříve zralá k pití.

"Nedoženeme ročník 2000, kdy byl každý slavný. Ale to ani není potřeba, naše vína jsou mnohdy lepší, když jsou spíš z průměrných než z nadprůměrných roků," míní Josef Peřina. "V letošním roce se ukáže, kdo umí. Letos bude daleko víc záležet na umění a technologických schopnostech vinohradníka."


Témata: Cukr, Test iDNES.cz