"S prognózami můžeme začít, až když má podzim půlku za sebou, když už vidíme, jak se hrozny vybarvily, jak zrají, kolik budou mít cukru...," dodává Miloš Michlovský z Rakvic.
Trochu jasno už vinaři přece jen mají: když září nezklame a nadělí ještě několik teplých slunečných dní a nepřijdou velké deště, můžeme se těšit na dobrá, nebo dokonce vynikající vína. Na Moravě jsou vinaři vesměs optimističtí. Říkají: Léto bylo sice studené, ale září to může ještě dohnat. Pokud bude teplo a nebude moc pršet, může to být dobrý, možná i špičkový ročník.
"Kdyby bylo ideální počasí, mohli bychom se přiblížit i k ideálním ročníkům," říká Ludvík Budín zValtic. "Ale jen na vinicích, kde byla provedena regulace hroznů." Výnosy totiž budou letos vysoké. V Čechách jsou trochu pesimističtější.
"Když to dopadne dobře, bude průměrný ročník, když špatně, bude horší," říká Karel Hejduk z Mělníku. "Pokud bude nadprůměrně teplé září a říjen, budou jakostní vína i nějaké kabinety," předpovídá Ivan Váňa z Chrámců u Mostu.
"Pokud ne, budeme kupovat cukr, a to jsme si už v posledních letech odvykli." O osudu ročníku rozhodují dvě období: doba odkvětu a začátek zrání, kdy bobule měknou a začínají se vybarvovat.
První proběhla na jaře bez problémů a druhá teprve přichází. Pokud bude taková, jak si vinaři přejí - přes den kolem 25 stupňů, v noci ne méně než 15, žádné velké deště - dopadne to dobře. Studený deštivý začátek léta révě tolik neuškodil.
Choutky slavných jsou někdy podivné |
"Pro révu bylo výhodné, že v červenci nebylo sucho a žádné příliš velké sluníčko. Pro tu vegetativní etapu, kdy se vytvářejí listy a hrozny jsou ještě zelené, to bylo dobré, ba přímo vynikající," míní František Mádl z Velkých Bílovic.
Horší ročník neznamená automaticky špatné víno. I z méně dobrých ročníků mohou vzejít dobrá vína. Od vín z výborných ročníků se odlišují tím, že nejsou dost plná a jsou dříve zralá k pití.
"Nedoženeme ročník 2000, kdy byl každý slavný. Ale to ani není potřeba, naše vína jsou mnohdy lepší, když jsou spíš z průměrných než z nadprůměrných roků," míní Josef Peřina. "V letošním roce se ukáže, kdo umí. Letos bude daleko víc záležet na umění a technologických schopnostech vinohradníka."