Brýle: malá, ale důležitá součást výzbroje

Brýle nejen chrání oči proti padajícímu sněhu, větru, chladu a slunci, ale dokážou zlepšit vidění v obtížných podmínkách za mlhy, ztráty kontrastů v mracích či při rozptýleném světle.
Brýle nejen chrání oči proti padajícímu sněhu, větru, chladu a slunci, ale dokážou zlepšit vidění v obtížných podmínkách za mlhy, ztráty kontrastů v mracích či při rozptýleném světle. Co je dobré vědět před jejich nákupem?

* Naprostá většina současných brýlí je vybavena ochrannou protizamlžovací úpravou (anti-fog), všechny chrání před ultrafialovým zářením.

* Pro lyžaře s dioptrickými brýlemi jsou určeny modely označované OTG (over-the-glass, v překladu "přes skla").

* Nejdražší brýle mají speciální úpravy zorníku, jako je například polarizační fólie, ochrana proti poškrábání, rozjasňovací funkce a zvýšení kontrastů při špatné viditelnosti.

* V podmínkách tuzemských, převážně zamračených hor, jsou nejvhodnější barvy zorníků žlutá až oranžová, které pomáhají při horší viditelnosti a fungují i při náhlém vjezdu do zastíněné části sjezdovky. V Alpách je slunce velmi intenzivní i při podmračené obloze a vyplatí se proto tmavé zorníky.

* Dvojitý zorník pomáhá proti zamlžování, nepatrně však zkresluje lom světla.

* Pro použití s helmou se v obchodě přesvědčete, zda se s ní brýle skutečně dají nosit.

* Výhodné jsou brýle s co nejširším zorným polem, takovéto panoramatické modely se však většinou nevejdou do helmy.

* Úzkostlivě chraňte zorníky před poškrábáním a chemikáliemi. Brýle s úpravou anti-fog zevnitř neotírejte vůbec, snesou nanejvýš vlažnou mýdlovou vodu. Řiďte se podle návodu.

Autor je spolupracovníkem redakce


Témata: Test iDNES.cz