Montážní linka v mladoboleslavské Škodě Auto. Ilustrační snímek

Montážní linka v mladoboleslavské Škodě Auto. Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Zaměstnanci Škody protahují pauzy na oběd. Tlačí tím na růst mezd

  • 80
Vyjednávání o mzdách ve Škodovce se dostalo do další fáze. Odbory v tuzemských továrnách pořádají v poledních pauzách mítinky, na kterých hledají větší podporu při jednání o navýšení mezd. Mítinky se ale protahují a dělníci si tak krátí sněmy. Pauzy na oběd se protáhly až o patnáct minut, během kterých výroba stála.

"Dělníci prokázali odvahu a loajalitu tím, že mítinky ve všech oblastech přesahovaly délku pauzy na jídlo," pochvaloval si list Škodovácký odborář.

K mítinkům, které se konají poprvé od roku 2007, přistoupily odbory kvůli nespokojenosti s výsledky jednání o růstu mzdových tarifů. Vedení Škodovky navrhlo v posledním kole přidat 4,7 procenta, odbory ale trvají na šestiprocentním růstu tarifů.

Jednání vedení s odbory, které jsou ve stávkové pohotovosti, ve čtvrtek vrcholí. Mítinků se ve třech závodech zúčastnily tisíce dělníků. V Mladé Boleslavi se podle listu Škodovácký odborář výroba opozdila o deset minut a patnáctiminutové manko měla výroba ve Vrchlabí a v Kvasinách.

Série mítinků by podle odborů v krajním případě mohla vyvrcholit i centrálním shromážděním zaměstnanců kolem řídicí budovy automobilky. To by znamenalo i nejméně dvouhodinové přerušení výroby. Vše záleží na výsledku dnešního kola jednání.

Pokud se odbory a vedení na nové smlouvě nedohodnou, budou muset postupovat podle zákona, což znamená řízením před zprostředkovatelem. Vyjednávání se tak může protáhnout až o 65 dnů.