Žabka už příští rok zřejmě otevře i v Česku.

Žabka už příští rok zřejmě otevře i v Česku.

Žabka proskočila v Polsku dírou v zákoně, otevře i na Vánoce

  • 21
Jediné česko-slovenské Žabce se ze všech obchodů s potravinami v Polsku podaří na vánoční svátky proskočit mezerou v nesmlouvavém místním zákonu. Ten nařizuje, aby měly obchody o všech svátcích zavřeno. V Polsku platí zákaz prodeje zboží o svátcích od října.

Zákaz v zákoně je myšlen jako prostředek na ochranu zaměstnanců hlavně ve velkých obchodních řetězcích, které, pokud mohou, mívají otevřeno takřka nepřetržitě. A v tom je prostor pro malé obchůdky Žabka, které od letoška patří stoprocentně česko-slovenské skupině Penta. V Polsku jich je na osmnáct stovek.

Žabky jsou provozovány jako franšízy, jde typově o prodejny, jako jsou české večerky. Provozovatelé obchůdků však uzavírají s majitelem značky Žabka vlastní smlouvy, kde mimo jiné stojí, že musí mít otevřeno 365 dní v roce.

Zákon se na ně nevztahuje, protože nejde o zaměstnance s pracovní smlouvou. Polský deník Gazeta Wyborcza včera napsal, že majitelé sítě Žabka na provozovatele jednotlivých prodejen tlačí, že pokud neotevřou, tak s nimi zruší smlouvu. "Budeme doporučovat, a ne nutit majitele obchodů do otevírání během svátků," uvedl už v říjnu Grzegorz Kurzyca z právního oddělení Žabky pro deník Gazeta Prawna.

Kromě Žabky už se zákaz v Polsku nebude týkat jen podobně provozovaných trafik Kolporter.

Zakuňká i v Česku
S prodejnami pod značkou Žabka se už příští rok zřejmě setkají i čeští zákazníci.

Podle šéfa investic v Pentě, Jozefa Janova, Žabka otevře první obchody u nás příští rok v dubnu. "A když bude v Česku úspěšná, půjde i na Slovensko," řekl Janov slovenské agentuře Sita.

Mluvčí Penty Jana Studničková k tomu říká, že si zatím pouze dělají analýzy, zda je vstup na český trh možný a proveditelný.

Prodejny Žabka prodávají v Polsku hlavně nápoje, potraviny, drogistické potřeby a jsou vybaveny terminály na dobití mobilů a zaplacení složenek. Po Žabce nyní Penta vyjednává i o koupi ruských obchodů Semja (Rodina).