Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Quelle

Z Quelle bude Halens. Tuzemský zásilkový obchod kupují Švédové

  • 9
Tuzemské Quelle se po několika měsících dočkalo nového vlastníka. Pobočky v Česku a několika dalších evropských zemích koupila švédská společnost Halens Group, která podniká v zásilkovém a internetovém obchodě s módou v severní Evropě.

České pobočky kromě majitele změní v dohledné době i jméno. Práva na používání značky Quelle už dříve získal konkurenční katalogový prodejce Otto.

Pod novým názvem chce firma v nejbližší době zákazníkům nabídnout první ochutnávku švédské módy značek Halens a Cellbes.

Halens Group získala vedle Česka také pobočky Quelle v Polsku, na Slovensku a v Estonsku včetně aktivit v Litvě a Lotyšsku. Obchody v Česku a Polsku firma přebírá okamžitě, převzetí slovenských a estonských obchodů ale musí schválit evropský antimonopolní úřad.

"Akvizice je důležitou součástí naší strategie růstu a potvrzuje náš dlouhodobý plán rozšiřování obchodních aktivit ve východní Evropě. Akvizicí také upevňujeme svou pozici v pobaltském regionu, kde úspěšně působíme již mnoho let," uvedl prezident holdingu Halens Gunnar Ryman.

Firma propustí až 15 procent lidí

Německý Arcandor, který Quelle vlastnil, skončil loni v říjnu v insolvenci poté, co tamní vláda odmítla podniku poskytnout záchranný úvěr. České Quelle od té doby hledalo nového chlebodárce, který přišel na poslední chvíli.

Firma už oznámila na úřad práce hromadné propouštění pro případ, že by nového majitele nenašla. To už teď sice nehrozí, Quelle chce přesto zeštíhlet a plánuje výpovědi pro 10 až 15 procent ze zhruba dvou set zaměstnanců.

"Je to ale hrubý odhad, záleží na tom, jak se firmě bude dařit," řekl iDNES.cz jednatel Quelle Jiří Karásek.

Quelle v Česku patří mezi největší prodejce s textilem. V hospodářském roce 2008, který skončil loni v září, utržila 1,8 miliardy korun a vydělala 70,4 milionu korun. Na předloňském žebříčku největších obchodníků s textilem připadlo Quelle čtvrté místo za obchody Tesco, New Yorker a H&M.

Obchod nakupuje zboží po celém světě a dál ho prodává pomocí katalogů. Karásek už dříve uvedl, že v Česku zatím nedošlo k žádným problémům s jeho dodáním.

o skupině halens

Švédská společnost Halens byla založena v roce 1949 a dnes skupina působí v sedmi zemích pod značkami Halens, Cellbes a Bubbleroom. Během roku 2010 budou tyto značky uvedeny také na ruský trh. Halens Group má 300 zaměstnanců a obrat ve výši 120 milionů eur.