Stále více stavebnic Lego vzniká v Kladně.

Stále více stavebnic Lego vzniká v Kladně. | foto: Lego

Výrobu hraček Lego přebírá Flextronics, výroba zůstane v Kladně

  • 20
Většinu hraček Lego už nebudou vyrábět zaměstnanci této dánské firmy, ale pracovníci singapurské společnosti Flextronics. Ta totiž od Lega převezme převážnou část výroby. Lego si v Dánsku ponechá jen výrobu technicky složitějších hraček.

Převzetí výroby by se mělo uskutečnit během následujících tří let. Pro tuzemský závod, který má Lego v Kladně, a jeho pracovníky to bude znamenat jen změnu zaměstnavatele. „Továrna bude nadále hrát klíčovou roli v produkci výrobků Lego Systems,“ uvedla dánská společnost v tiskovém prohlášení.

Lego ale uzavře svou továrnu v americkém Connecticutu a Flextronics přesune produkci do svých podniků v Mexiku.

V dánském Billundu se budou dál vyrábět už jen hračky z řady Lego Technic a Bionicle. Zbývající část výroby se přesune do továren Flextronics ve východní Evropě. Například kostičky Duplo už v současnosti Flextronics pro Lego vyrábí v Maďarsku.

Přesun produkce postihne 900 ze současných 1200 pracovníků Lega ve výrobním závodě v Billundu.

Jednodušší kostičky a stavebnice se podle vedení Lega mají vyrábět v zemích s nižšími mzdovými náklady, protože se vyrábějí ve velkých sériích

Prezident a generální ředitel Lega Jørgen Vig Knudstorp uvedl, že spolupráce s Flextronics je úspěšná a vyzkoušená právě na modelové řadě Duplo.

Loni v září Lego oznámilo, že zvažuje přesun části či dokonce celé výroby do východní Evropy nebo do Číny, upozornila agentura AP. Zhruba o měsíc později následovalo uzavření švýcarské továrny a pěti evropských distribučních center. Všechny tyto činnosti se přesunuly do Česka. - více zde

V roce 2005 Lego vykázalo čistý zisk 68 milionů eur, v porovnání se ztrátou 260 milionů eur o rok dříve.

Víte, co znamená název Lego? Podívejte se do speciální přílohy o názvech firem - ZDE.